Interview met 65plus Toezichthouder Rijkjan Liesker

Ditmaal laten wij onze Toezichthouder Rijkjan Liesker uit Amsterdam aan het woord:

Mijn naam is Rijkjan Liesker. Na een enerverende carrière binnen de theater en televisiewereld ben ik nu al een paar jaar geleden de 65 gepasseerd, maar dat voelt bij mij nog steeds niet aan als oud. Hoe dat komt? Ik ben blijven werken en vooral mijn werkzaamheden als toezichthouder bij exam-center.com – Arena Boulevard in Amsterdam draagt daar de laatste tijd veel aan bij. Ik vind in deze werkzaamheden, die vaak verder gaan dan het simpel aanmelden van een examenkandidaat of het in de gaten houden dat alles wel volgens de regels verloopt, ook als mensen de schoolbanken hebben verlaten willen sommige nog wel eens een spiekbriefje verstoppen, veel voldoening en dit doe ik dan ook nog eens samen met een aantal leuke en ook lieve collega’s.

De meeste kandidaten zijn zonder dat het gelijk te zien is, altijd wel wat gespannen en nerveus voor een examen. Dat is heel normaal. Het is dan ook van belang om dat goed in te schatten, de kandidaat gerust te stellen en hem/haar vooral op een vriendelijke wijze van de juiste informatie te voorzien. Maar ook het resultaat direct na afloop van een examen geeft soms verrassingen of vergt de nodige tact. Niet zelden hangt het behaalde resultaat vast aan het wel of niet verkrijgen van een baan in het bedrijfsleven of juist het einde daarvan. Er zijn sinds ik met dit werk bij Lamark begonnen ben, en dat is al weer 10 maanden geleden, veel momenten geweest waar ik nog vaak aan terug denk.

Zoals die ene vrouwelijke kandidaat op oudejaarsdag 2013 die nog een laatste piepklein examentje moest doen, 4 vragen en daarvan moesten er 3 goed zijn, om te zorgen dat haar contract bij een financiële instelling per 1 Januari zou worden verlengd. Zij had voor de zekerheid, heel verstandig, tweemaal hetzelfde examen geboekt. De eerste poging ging mis, ze had maar 2 vragen goed van de noodzakelijke 3. Ik heb aan de emotie en de spanning die er bij haar toen opstond, gelet op haar grote belang bij de 2e poging, met tact en rustiger worden veel kunnen bijdragen, zodat zij de tweede poging met geloof in eigen kunnen en met veel overtuiging aan kon. Deze kandidaat lukte het om deze laatste kans te grijpen.

Ik heb zelden zoveel vreugde gevoeld als toen zij bijna juichend uit de examenruimte tevoorschijn kwam, omdat op het scherm al te zien was geweest dat ze het nu wel had gehaald. Ook als een vrouw alleen met 2 kinderen hangt er soms heel veel af van een klein moment. Dit voorbeeld is misschien wel illustratief voor de vele andere leuke, vooral menselijke momenten die ik in mijn werk bij Lamark regelmatig meemaak. Ik zal oudejaarsdag 2013 in ieder geval niet gauw vergeten.

Bron: Lamark