Invallers worden in zonnetje gezet

Invallers worden in zonnetje gezet

Onlangs is er een campagne gestart: ‘Ode aan de invaller’. Het afgelopen schooljaar stonden er maar liefst 24.401 invallers voor de klas. Deze invallers helpen de scholen uit de brand als de leraren ziek zijn. 

Het lerarentekort groeit meer en meer. Dit heeft niet alleen invloed op de docenten zelf, maar ook op de medewerkers die invallen wanneer vaste personeelsleden ziek zijn. Het Vervangingsfonds deed onlangs onderzoek naar het aantal uitvallende leerkrachten en het toenemende aantal invallers. 
 

Diverse invallers

Het Vervangingsfonds adviseert en ondersteunt het primair onderwijs op het gebied van een gezonde, prettige en veilige werkomgeving. Uit het onderzoek van het Vervangingsfonds komt ook naar voren dat bijna driekwart van de basisschoolleerlingen het afgelopen schooljaar één keer of vaker een vervanger voor de klas had. Hierbij kreeg bijna de helft van de kinderen te maken met diverse invallers. Opvallend is dat de klas van één op de tien kinderen weleens naar huis is gestuurd omdat er geen invaller beschikbaar was. Maar hoe vergaat het deze vervangers? 
 

Stille krachten 

Denis Vijgen, directeur Vervangingsfonds, zegt het volgende tegenover het Rotterdamse Onderwijs Magazine: “Afgelopen schooljaar stonden er maar liefst 24.401 invallers voor de klas, gemiddeld 313 per dag, voor gemiddeld 4,5 dag. Het lerarentekort en de vervanging van leerkrachten staan momenteel hoog op de agenda. Daarom belichten we hoe belangrijk vervanging op basisscholen is. Invallers zijn de stille krachten op scholen. Ze springen ad hoc in en horen vaak 's morgens vroeg of ze die dag moeten werken. We hebben gekeken hoe invallen werkt in de praktijk en wat de beleving is bij vervangers zelf en onder ouders.” 
 

‘Niet altijd even makkelijk’

“Uit interviews blijkt dat het voor invallers niet altijd even makkelijk is”, zo vervolgt Vijgen zijn verhaal. “Ze lopen aan tegen scholen met verschillende lesmethodes en verschillende visies op onderwijs. Bovendien ervaren sommige invallers financiële onzekerheid door de huidige wetgeving. Waardering krijgen invallers pas als er echt contact is met kinderen en de ouder. En dat missen invallers vaak omdat ze de deur dichttrekken en de volgende dag weer voor een andere klas staan.”
 

Campagne ‘Ode aan de invaller’

Om meer waardering te creëren, is het Vervangingsfonds de campagne ‘Ode aan de invaller’ gestart. Het fonds roept schoolbesturen en ouders op om waardering te uiten aan vervangers. Op Facebook worden kinderen, ouders en scholen uitgedaagd om hun invallers te verrassen en in het zonnetje te zetten. Daarnaast bestaat de campagne uit een bijeenkomst tussen schoolbesturen, waar zij met elkaar debatteren over de toekomst van invalkrachten binnen het onderwijs. 
 

Invallers van 65plus In het Onderwijs

Bent u werkzaam in het onderwijs en heeft u tijdelijk of voor langere tijd behoefte aan ervaren invallers? Maak kennis met 65plus In het Onderwijs. Sinds 1975 zijn wij ervaren in het uitzenden van AOW-gerechtigde medewerkers die aan de slag gaan in het onderwijs. Zij worden ingezet als beoordelaar, huiswerkbegeleider, examinator en leerkracht. Deze medewerkers kunnen fulltime, parttime, tijdelijk en ad hoc bij u aan de slag. Geef uw wensen aan ons door, en wij selecteren in onze pool de geschikte medewerker! 

Bron: Rotterdams Onderwijs Magazine

Reageren