Invloed tv-programma De Luizenmoeder op imago leerkracht

Televisieprogramma De Luizenmoeder is mateloos populair. Wekelijks kijken er zo’n 3,4 miljoen Nederlanders naar de hitserie over het wel en wee op een fictieve basisschool. Welke invloed heeft het tv-programma op het imago van basisschoolleerkrachten? 

Nederland lijkt in de ban van televisieprogramma De Luizenmoeder. Zo’n 3,4 miljoen Nederlanders stemmen iedere zondag af naar de zender NPO 3. Hier wordt wekelijks De Luizenmoeder getoond: een komische televisieserie over de beslommeringen op de fictieve basisschool De Klimop. De thema’s zijn dik aangezet en onderwerpen worden extra groot uitgelicht. Zo worden ouders en leerkrachten op hilarische maar soms ook grove wijze een spiegel voorgehouden. Met name de politiek incorrecte opmerkingen van juf Ank en directeur Anton dragen bij aan het succes van de hitserie. 
 

Invloed van de serie

De Luizenmoeder is een veel terugkerend onderwerp in talkshows, kranten en magazines. Soms wordt het succes geroemd, en andere keren worden de politiek incorrecte onderwerpen in overweging genomen. Ook wordt er veel geschreven en gesproken over de invloed van de serie op het imago van het basisschoolonderwijs in Nederland. Volgens woordvoerder Thijs den Otter van onderwijsvakbond AOb wordt er door de docenten over het algemeen behoorlijk gelachen om De Luizenmoeder, ondanks dat het onderwijs en de leerkrachten soms “voor paal worden gezet”.
 

Geen negatieve invloed

Via een Facebook-poll werd juffen en meesters in Nederland gevraagd naar hun oordeel over de serie. Het gros van de deelnemers aan die poll, 90 procent van de ruim 35.000, zegt De Luizenmoeder “fantastisch” te vinden. Zij zijn niet bang dat de serie negatieve invloed heeft op het imago van docenten, aldus Den Otter.
 

Kritische leerkrachten

Toch zijn er ook leerkrachten die kritischer oordelen. Het onderwijs zou volgens deze groep leerkrachten niet positief genoeg in beeld worden gebracht. Ook vindt een leerkracht de timing “beroerd” in deze tijd van staking. De kritische leerkrachten zijn bang dat de serie voor buitenstaanders een verkeerd beeld schept van het onderwijs en dat scholieren en studenten niet gemotiveerd worden om voor een baan in het basisonderwijs te kiezen.
 

Meer besef

AOb-woordvoerder Thijs den Otter zegt juist blij te zijn met de aandacht die het onderwijs krijgt in de serie. Onderwerpen als lastige ouders en de hoge werkdruk spelen op vrijwel alle basisscholen in ons land een grote rol. Den Otter hoopt juist dat kijkers door de serie beseffen hoe lastig die problemen in het onderwijs zijn.
 

Maak kennis met 65plus In het Onderwijs

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Neem contact op met de HR-specialisten van 65plus In het Onderwijs. Sinds 1975 zijn wij de onbetwiste specialist in het uitzenden van onderwijspersoneel dat de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Bij uiteenlopende onderwijsinstellingen gaan onze uitzendkrachten aan de slag als leerkracht, examinator, surveillant, beoordelaar, docent, huiswerkbegeleider of conciërge. Meer weten over de mogelijkheden? Aarzel niet en neem contact met ons op.

Bron: Nationale Onderwijsgids