- U bevindt zich hier:
- Uitzendbureau 65plus
- Nieuwsblog
- Kijk in de praktijk - Cor Deen van het Martinus College
Kijk in de praktijk - Cor Deen van het Martinus College
Cor Deen is sinds maart 2012 Hoofd Beheer op het Martinus College in Grootebroek en begeleidt leerlingen op verschillende fronten.

De Eiffeltoren in Grootebroek
Het Martinus College in Grootebroek heeft een tuin met prachtige kunstwerken. Een van de kunstwerken is een replica van De Eiffeltoren: “Dat hebben onze VMBO-leerlingen gemaakt” vertelt Cor Deen trots. Hij is sinds maart 2012 Hoofd Beheer op deze middelbare school die alle opleidingen biedt: vmbo, havo, atheneum en gymnasium. Bijna 2.200 leerlingen uit omringende dorpen en gemeenten krijgen hier onderwijs.
Een dynamische functie
Cor Deen geeft leiding aan de afdeling Facilitaire Zaken en de Technische Dienst en is belast met het coördineren en verrichten van werkzaamheden op het gebied van huisvestiging, beheer en onderhoud van het schoolgebouw. Hij stuurt 18 medewerkers aan en dat is nog exclusief de 10 uitzendkrachten van Uitzendbureau 65plus die dagelijks worden ingezet als toezichthouder. Naast de personeelsplanning van de conciërges en de geplande overleggen en taken, doet hij ook een stukje beleid voor het management. Hij is hoofd BHV-er van de 26 mensen op de school die een BHV-diploma hebben. “De BHV-komt regelmatig in actie voor een kind dat een ongelukje heeft gehad tijdens de les lichamelijke oefening of zich tijdens een praktijkles bezeert”, licht Cor toe.
65plus uitzendkrachten en opvoeden
De uitzendkrachten van Uitzendbureau 65plus werkten al bij het Martinus College lang voordat Cor de functie bekleedde, want het Martinus College is al meer dan 10 jaar klant van Uitzendbureau 65plus. “In de ochtend staan de 65-plussers bij de twee entrees van de school en in de gangen om er op toe te zien dat alle leerlingen rustig naar de lokalen lopen. In de pauze surveilleren ze in en om de school” legt Cor uit. In de loze minuten lopen de surveillanten door de fietsenstallingen om te kijken of de fietsen op slot staan. “We hebben als school namelijk ook een opvoedkundige taak” aldus Cor. Het interview wordt onderbroken door twee brugklassers die een dringende vraag hebben. Ze steken meteen van wal, maar Cor fluit ze terug door aan te geven dat men altijd begint met netjes goedendag zeggen. “Dat bedoel ik dus” lacht Cor als de meiden zijn verdwenen. Hij wordt vaker om hulp gevraagd door kinderen die met een project bezig zijn en daar de hulp van Cor vragen. Een groepje dankbare kinderen steekt dat niet onder stoelen of banken, zien we aan het briefje dat Cor aan de muur heeft hangen.
Interactie tussen jong en oud
Cor geeft aan dat de leerlingen op het Martinus College áltijd centraal staan. De uitzendkrachten die Cor inhuurt via Uitzendbureau 65plus, moeten dan ook geïnteresseerd zijn in de jeugd en verbaal sterk zijn. “Alleen zo kun je contact maken met de leerlingen. Ik vind de interactie tussen jong en oud dan ook heel mooi om te zien. Wat dat betreft past de 65-plusser perfect tussen de jongeren. Er is een natuurlijk overwicht en wederzijds respect. ” De uitzendkrachten krijgen overigens strikte instructies hoe te handelen tijdens conflictsituaties en dienen in het bezit te zijn van een VOG.
Toezicht op schoolfeest
Cor is op dit moment druk met de voorbereidingen van het schoolfeest dat afgetrapt wordt door DJ Dennis van der Geest met een inspirerend verhaal over KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij). De dranghekken zijn besteld; de leerlingen moeten door een sluis om binnen te komen en de schoolpasjes worden gescand. Cor heeft een vergunning geregeld om de toegangsweg naar de school tijdelijk te mogen afsluiten en om verkeersregelaars op de openbare weg het verkeer te mogen laten regelen. Alleen dan zijn de verkeersregelaars verzekerd via de Gemeente. Hier worden vier uitzendkrachten van Uitzendbureau 65plus voor ingezet, die hier officieel voor zijn opgeleid. Daarnaast heeft hij beveiliging ingehuurd; dit is wettelijk verplicht voor een feest met meer dan 200 personen. “Voorafgaand aan het feest worden de verschillende ruimtes doorzocht. De pubers zijn namelijk zeer creatief in het verstoppen van lekkernijen die niet op een schoolfeest thuishoren”, knipoogt Cor.
Gezonde voeding
Hij zou ook graag zien dat kinderen gezonder eten. De supermarkt aan de overkant doet goede zaken met de verkoop van energydrankjes en chips. Producten die op school niet verkocht mogen worden. Samen met de leerlingenraad buigt hij zich over de vraag hoe hij de kinderen binnen de school kan houden. Hij heeft contact gelegd met de plaatselijke fruitteler die op proef graag verse peren- en appelsap wil leveren en gesneden fruit. Cor is van origine kok en heeft jarenlang gewerkt als chef-kok in een zorgcentrum. Dit project draagt hij dan ook een warm hart toe. “Ik vind alles leuk aan mijn werk. Geen dag is hetzelfde en in deze dynamische werkomgeving heb ik genoeg uitdagingen” beëindigt Cor het gesprek.