Kinderen in combinatieklassen krijgen vaker minder goed onderwijs

Kinderen in een combinatieklas krijgen minder goed les dan leerlingen die alleen met leeftijdsgenoten het klaslokaal moeten delen. Dat komt met name doordat het lesgeven in combinatieklassen meer vraagt van de leraren. Dat blijkt uit een rapport van de Onderwijsinspectie. 

Leraren van combinatiegroepen moeten in dezelfde lestijd, leerlingen met grotere niveauverschillen lesgeven. Dat leidt tot onvoldoende leskwaliteit. Zo is de betrokkenheid van de leerlingen in combinatiegroepen vaak lager dan in homogene groepen. Ook wordt de afstemming van de instructies aan de verschillende niveaus door de inspecteurs vaker met een onvoldoende beoordeeld.
 

Homogene klassen

Jan-Willem Swane, woordvoerder van de Onderwijsinspectie, legt uit: “In een homogene klas zie je dat leraren kinderen die snel werken een korte instructie geven.” Hij vervolgt: “Kinderen die meer uitleg nodig hebben, worden dan bij de docent geroepen voor wat extra instructies. In een homogene groep is het al best ingewikkeld om dit goed te doen. Bij een combiklas speelt het niveauverschil nóg meer.”

In het onderzoek is niet goed gekeken naar de verschillen tussen noodzakelijke combinatieklassen, zoals scholen met weinig leerlingen en combiklassen omdat het past bij de onderwijsvorm, zoals bij Montessorischolen. Swane begrijpt dat voor deze scholen andere resultaten gelden, omdat de leraren opgeleid zijn om aan combinatieklassen les te geven.
 

Oproep aan het schoolbestuur

Wat deze cijfers vooral tonen, is dat het belang om docenten neer te zetten die combinatieklassen aankunnen, concludeert Swane. “Het is dus ook een oproep aan schoolbesturen. Docenten van combinatieklassen moeten in staat zijn het onderwijs af te stemmen op de verschillen tussen leerlingen.” Swane: “Het is dus van belang dat schoolbesturen weten welke docenten dat goed kunnen en leerkrachten die hier niet in thuis zijn, moeten bijgeschoold worden.”
 

Werken via 65plus In het Onderwijs

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Aarzel niet en neem contact op met de HR-specialisten van 65plus In het Onderwijs! Sinds 1975 hebben wij ervaring in het uitzenden van AOW-gerechtigde medewerkers: zij gaan aan de slag in uiteenlopende onderwijsfuncties, zoals leerkracht, examinator, surveillant, leswaarnemer, beoordelaar, docent, huiswerkbegeleider, conciërge, receptionist, klusjesman of schoonmaker. Heeft u de AOW-leeftijd bereikt en bent u op zoek naar een nieuwe baan in het onderwijs? Neem een kijkje op onze website en bekijk onze actuele vacatures!

Bron: RTL Nieuws