Kinderen in groep 3 en 4 krijgen al huiswerk

Kinderen in groep 3 en 4 krijgen al huiswerk

Steeds vaker krijgen basisschoolkinderen huiswerk mee. Scholen beginnen steeds vroeger met huiswerk: op een kwart van de Nederlandse basisscholen krijgen kinderen in groep 3 en 4 al huiswerk mee. Deskundigen staan hier kritisch tegenover. 

RTL Nieuws deed onlangs onderzoek naar huiswerk onder jonge scholieren. Eén op de tien basisscholen vulden een vragenlijst in over hun huiswerkbeleid. De helft van de scholen die kinderen in de onderbouw al huiswerk geven, doet dat wekelijks. In groep 8 geven vrijwel alle basisscholen opdrachten mee naar huis. 
 

Waarom huiswerk maken? 

Basisscholen hebben verschillende redenen om kinderen huiswerk mee te geven. Lees ze heironder: 

  • Huiswerk is een goede voorbereiding op de middelbare school.
  • Met huiswerk kunnen kinderen de stof uit de klas oefenen en herhalen.
  • Dankzij huiswerk leren kinderen zelfstandig werken.
  • Kinderen leren verschillende vaardigheden te combineren. 
  • Dankzij huiswerk worden ouders betrokken bij de lesstof.
     

Spelen, vrije tijd en rust

Volgens deskundigen is het echter nutteloos om al zo vroeg te beginnen met huiswerk. “Huiswerk gaat boven de capaciteit van jonge kinderen”, is één van de argumenten. Volgens kinderneuropsycholoog Diana Smidts zijn kinderen uit groep 3 en 4 nog helemaal niet toe aan huiswerk. Wat volgens de kinderneuropsycholoog wel van belang is, is spelen, vrije tijd en rust. Deze zaken dragen positief bij aan de ontwikkeling van het kind. Sieneke Goorhuis, gepensioneerd hoogleraar spraak- en taalstoornissen, is het daar roerend mee eens. Volgens haar leren kinderen buiten schooltijd veel op motorisch en sociaal gebied. Hier komt geen huiswerk aan te pas. 
 

‘Pas beginnen in groep 7’

Anna Bosman, hoogleraar pedagogiek, vindt dat scholen pas moeten beginnen met huiswerk in groep 7. Hierbij dient het huiswerk ter voorbereiding op de middelbare school. Bosman tegenover RTL Nieuws: “Dan heb ik het over één taakje per week van maximaal 20 minuten en in groep 8 maximaal twee keer per week.” Nu geeft een derde van de ondervraagde basisscholen in groep 8 minstens drie keer per week huiswerk mee. Het lijkt erop dat het veel kinderen niet lukt om die hoeveelheid zelfstandig te maken, want veel scholieren hebben huiswerkbegeleiding nodig.
 

Meer informatie van 65plus

Meer weten over dit onderwerp? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op met de specialisten van 65plus In het Onderwijs. Al ruim veertig jaar hebben wij veel kennis van het onderwijs, want wij zenden al die jaren AOW-gerechtigde onderwijsmedewerkers uit. Denk bijvoorbeeld aan examinatoren, surveillanten, beoordelaars, docenten en huiswerkbegeleiders. Lees op onze website meer informatie voor werkgevers én voor werknemers (werkzoekenden)

Bron: RTL Nieuws

Reageren