Meer aanmeldingen voor lerarenopleidingen

Dit schooljaar starten meer studenten aan een pabo-opleiding dan vorig jaar. Het aantal aanmeldingen steeg met 7,6 procent van 6.144 naar 6.610. Een bijzondere ontwikkeling, aangezien het lerarenberoep al enkele jaren onder druk staat.
 

De afgelopen jaren is er veel aandacht voor het onderwijs en het lerarenberoep in het bijzonder. Leraren ervaren een hoge werkdruk, leerkrachten kampen met overspannenheid en er zijn steeds minder jongeren die kiezen voor het lerarenberoep: de aanmeldingen voor de lerarenopleidingen lopen terug. 
 

Stijging van 7,6 procent

De onlangs verschenen cijfers over de lerarenopleiding zijn dan ook verrassend te noemen. Hieruit blijkt namelijk dat de belangstelling voor een baan in het basisonderwijs toeneemt. Dit schooljaar starten meer studenten aan een pabo-opleiding dan vorig jaar. Het aantal aanmeldingen steeg met 7,6 procent van 6.144 naar 6.610. Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verwelkomt dit schooljaar zelfs 11 procent meer pabo-leerlingen dan vorig jaar. 
 

Druppel op een gloeiende plaat

NPO Radio 1 besteedde aandacht aan deze bijzondere ontwikkeling: zij vroeg de PO-Raad om een verklaring. In deze verklaring zegt de PO-Raad blij te zijn met de stijging, maar ziet de ontwikkeling ook als een druppel op een gloeiende plaat. Op korte termijn gaan veel leraren met pensioen. In 2020 dreigt een tekort van ruim 4.000 leraren en schoolleiders. In 2025 is dat tekort opgelopen naar 10.000.
 

Zij-instromers en gepensioneerden

“Van de stijging die we nu zien bij de opleidingen, hebben we pas over een paar jaar profijt”, zegt een woordvoerder van de PO-Raad tegenover NPO Radio 1. “Om acute problemen op te lossen, zullen we het moeten hebben van zij-instromers en moeten we ervoor zorgen dat leraren na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd blijven doorwerken.”
 

Doorwerken na pensioen

Uitzendbureau 65plus speelt in op deze ontwikkeling: al jarenlang zijn wij gespecialiseerd in het uitzenden van onderwijsmedewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Zij gaan aan de slag in uiteenlopende functies, zoals examinator, surveillant, beoordelaar, docent, huiswerkbegeleider, conciërge, receptionist, klusjesman of schoonmaker. Bent u werkzaam geweest in het onderwijs en heeft u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt? Bekijk onze vacatures en solliciteer op de functie van uw keuze.

Bron: NPO Radio 1