Meer diversiteit op de werkvloer levert alleen maar voordelen op

Diversiteit is in verschillende contexten al een tijd onderwerp van gesprek. Een van deze contexten is de werkvloer. Wij vertellen meer over de voordelen van een divers team, maar vertellen eerst wat diversiteit precies inhoudt. 

Iedereen heeft waarschijnlijk een eigen idee bij de term diversiteit. Kennisplatform Diversiteit in Bedrijf stelt een aantal dimensies van diversiteit vast, waaronder etnische, culturele & religieuze diversiteit, gender, LHBTI, leeftijd en arbeidsbeperking & chronische ziekte.
 

Wat levert het op?

‘Diversiteit’ heeft dus betrekking op een breed scala aan aspecten. Interessant is om te kijken wat een divers team medewerkers precies oplevert. Onderzoek van Rijksoverheid wijst uit dat bedrijven en organisaties beter presteren als hun personeel een gemengde culturele en etnische achtergrond heeft. Voorwaarde is wel dat de leidinggevenden goed kunnen omgaan met de mix van achtergronden. Cultureel diverse bedrijven hebben vaak een hogere omzet, betere overlevingskansen en meer tevreden en loyale medewerkers. Dat is nog maar een selectie van voordelen. 


Interessant, ga verder!

Naast deze voordelen zijn er nog andere zaken die voor ieder bedrijf interessant kunnen zijn. Zo kan diversiteit in leeftijd leiden tot innovatie en teambuilding. Jong en oud kan van elkaar leren en elkaar versterken. En eigenlijk geldt dit voordeel voor alle soorten diversiteit. Wanneer je met een diverse groep mensen aan tafel zit, zijn er nou eenmaal meerdere gezichtspunten aanwezig. Hierdoor is er vaak meer sprake van vernieuwing, creativiteit en oplossingsgerichtheid. Met diverse medewerkers is er daarnaast binnen het bedrijf meer kennis over wat en speelt onder verschillende doelgroepen, waardoor er sneller en beter ingespeeld kan worden op ontwikkelingen. Vergeet ook niet het bijkomende voordeel dat wanneer je inclusiever gaat werven, beter gebruik maakt van de arbeidsmarkt!


Hoe zorg ik voor meer diversiteit?

Dat diversiteit, in wat voor vorm dan ook, veel voordelen kan opleveren is duidelijk. Maar hoe krijg je als werkgever een divers personeelsbestand? Enkele tips:

  • Werving van personeel via netwerken van de eigen (diverse) medewerkers.
  • Werving van personeel via gespecialiseerde werving- en selectiebureaus en uitzendbureaus.
  • Training van managers zodat zij de kwaliteiten van cultureel divers personeel herkennen en goed weten in te zetten, ook wel inclusief leidinggeven genoemd.
  • Training van medewerkers zodat zij inzicht hebben in de kwaliteiten van collega’s met een andere achtergrond dan zijzelf. Zo kunnen zij hun samenwerking verbeteren.
     

Wilt u meer diversiteit binnen uw bedrijf?

De HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus vertellen u graag meer over de inzet van seniore medewerkers. Zij zorgen immers met hun leeftijd ook voor een meer diversiteit. Wat specifiek de voordelen zijn van deze doelgroep binnen organisatie? Lees bijvoorbeeld dit nieuwsartikel of neem contact op voor meer informatie!


Bronnen: Diversiteit in Bedrijf en Rijksoverheid