Meer Nederlanders wisselden van baan

In 2017 zijn meer Nederlanders van baan veranderd. Vorig jaar kozen ruim 650.000 mensen een ander beroep: dit is bijna een kwart meer dan in 2014. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzocht hoeveel Nederlanders van baan wisselen. Wat blijkt? In 2017 waren er in totaal 937.000 mensen tussen de 15 en 75 jaar die het jaar ervoor nog een andere baan hadden. In veel gevallen ging het om een baanwissel binnen dezelfde sector. Petra van de Goorbergh is directeur van Oval, brancheorganisatie van Arbodiensten en adviesbureaus op het gebied van loopbaancoaching. Zij vertelde tegenover BNR Nieuwsradio het volgende: “Je ziet vaker dat mensen een beroep gaan doen dat samenhang heeft met het beroep dat ze al hadden, maar ook wel echt hele andere switches.”
 

Wisselen baan per leeftijdsgroep

Bijna een derde van de mensen die wisselden van baan, was jonger dan 25 jaar. Deze groep medewerkers heeft met name bijbanen in de transport, logistiek, horeca en retail. Deze persoon maakt bijvoorbeeld de overstap van een baan in de supermarkt naar een koeriersbaan. Andere leeftijdsgroepen wisselden in mindere mate van baan. Bij 25- tot 45-jarigen wisselden bijvoorbeeld maar 13 procent van baan, bij 45-plussers maar 6 procent.
 

Banenwissel per opleidingsniveau

Niet alleen leeftijd heeft te maken met het wisselen van baan: ook het opleidingsniveau speelt een rol – vooral bij 25-plussers. Bij lager opgeleiden is dit in mindere mate het geval: daar had maar 6 procent in 2017 een andere baan dan het jaar ervoor, bij hoger opgeleiden was dat 11 procent. Volgens Petra zegt Van de Goorbergh is dat niet altijd uit eigen beweging. “Er verdwijnt ook werk door reorganisaties. Mensen krijgen meestal, maar niet altijd, budget om te kijken wat ze kunnen en wat ze leuk vinden. Soms is het ook echt wel handig om bijscholing of een andere opleiding te doen.”
 

Werken via Uitzendbureau 65plus

Wilt u van baan wisselen, bijvoorbeeld omdat u uitgekeken bent op uw huidige baan? Of gaat u binnenkort met pensioen, maar wilt u nog graag de handen uit de mouwen steken? Maak kennis met Uitzendbureau 65plus. Wij zijn sinds 1975 gespecialiseerd in het uitzenden van AOW-gerechtigde medewerkers. Zij gaan aan de slag in uiteenlopende sectoren, zoals de transportsector, het onderwijs en de facilitaire dienstverlening. Wij zenden deze ervaren en gemotiveerde krachten uit via onze labels 65plus Op de Weg, 65plus In het Onderwijs en 65plus In Goede Handen.

Bron: BNR Nieuwsradio