Meer werkplezier? Muziek is het antwoord!

Plezier en een goede sfeer zijn belangrijke onderdelen voor een succesvol bedrijf. Ook als uitzendbureau hechten wij veel waarde aan een plezierige werkomgeving. Een van de ingrediënten is muziek, R2 Research (HR Kiosk) en NRC deden hier onderzoek naar. Lees in dit artikel meer over een goede sfeer op de werkvloer en de invloed van muziek.

Hard werken en ontspannen

Positieve resultaten en groene cijfers zijn belangrijke doelen voor ieder bedrijf. Hier moet vaak hard voor gewerkt worden, maar ontspanning mag ook zeker niet vergeten worden. Hierbij kunt u onder andere denken aan muziek. Vaak werkt muziek perfect om het werkplezier te vergroten en een onderlinge band tussen collega’s te creëren of te versterken. Uit onderzoek onder werkenden uit verschillende beroepsgroepen van R2 Research blijkt dat muziek in 93% van de gevallen de sfeer onder collega’s bevordert. 

Ontspanning vs. productiviteit

Toch blijft de vraag: komt de productiviteit niet in het geding door muziek op de werkvloer? Uit het onderzoek van R2 Research blijkt dat 71% van de ondervraagden niet alleen productiever is, maar 60% geeft aan dat ze sneller werken met muziek op de achtergrond. “Sommige mensen werken liever in totale stilte, maar er is zeker een groep voor wie muziek een stimulerend effect heeft”, beaamt hoogleraar klinische neuropsychologie Scherder in een interview met het NRC. Hij verdiept zich al jaren in het effect van muziek op het brein. “We kennen het allemaal: in de loop van de dag, daalt onze concentratie. Dan kan een prikkel van buitenaf nodig zijn om je brein een boost te geven.” 

Focus en concentratie 

Hoe deze boost werkt? Scherder legt het uit. Als klanken via je oren je hersenen binnenkomen, gaan ze eerst naar de hersenstam. In die hersenstam en het gebied eromheen worden stofjes aangemaakt (zoals noradrenaline en serotonine) die zorgen voor ‘opwinding’, het gevoel dat je weer scherp wordt. Deze stofjes komen vervolgens terecht in de hersenschors die daardoor als het ware wordt ‘aangezet’ waardoor je beter focust en je geconcentreerd kan doorwerken. De juiste muziek vermindert het gevoel van belasting en vermoeidheid. Zowel tempo en ritme als songteksten spelen een rol. 

Klassiek of Coldplay?

Orthopedisch chirurg Frank van den Eeden (64) heeft nog bijna geen dag zónder muziek geopereerd vertelt hij aan het NRC. Klassiek zeker? "Juist niet!”, roept hij uit. "Als ik klassiek opzet, ga ik écht luisteren, dat leidt af.” Op zijn iPod staan daarom ruim vijfduizend "poppy songs”, van de Beatles tot Coldplay, maar ook liedjes uit Afrika en Brazilië. De muziek die hij in de operatiezaal opzet, hoort hij eigenlijk niet eens, maar ze brengt iedereen wel in eenzelfde ritme, vertelt Van den Eeden. "Daardoor wordt er geconcentreerd gewerkt en is er geen ruimte voor afleiding zoals kletspraatjes over het weekend.” Hij vergat zijn iPod ooit één keer. Een leeg gevoel, vertelt hij. "Dan hoor je alleen die allesoverheersende piep van het anesthesietoestel.”

Op kantoor

Iemand die uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan muziek op kantoor, is muziekpsycholoog Anneli Haake (40) uit Brighton. Zo wilde ze weten waarom mensen op hun werk naar muziek luisteren. Naast dat dit ontspant en gelukkig maakt, bleek de belangrijkste reden: om niet afgeleid te raken. Kantoren zijn steeds vaker open ingericht waardoor je de hele dag door geluid om je heen hebt: van bellende collega’s tot vergaderingen naast je bureau. Goed voor het teamgevoel, maar minder goed voor de concentratie dus. "Je kunt nu niet meer makkelijk even de deur dichttrekken. In plaats daarvan zetten we een koptelefoon op om onze eigen cocon te creëren.”, zo stelt de muziekpsycholoog in het NRC.

Neem contact met ons op

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Aarzel niet en neem contact op met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus. Al sinds 1975 zijn wij gespecialiseerd in het uitzenden van mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Neem nu contact met ons op en stel uw vragen.

Bronnen: HR Kiosk & NRC