Moet werken tijdens de vakantie kunnen? Dit werd er gestemd.

In de rubriek 'Stelling van de dag' kunnen de lezers van de Telegraaf iedere werkdag online stemmen op een actuele stelling. Een dag later verschijnt de uitslag, zo ook van de stelling: "Werken tijdens vakantie moet kunnen". Eerder gaven wij al tips voor een werkvrije vakantie, aangezien blijkt dat nog een groot deel van werkend Nederland onverminderd blijft doorwerken tijdens de vakantie. 24% van de stemmers gaf dan ook aan het met de stelling eens te zijn. 

Zolang het niet voelt als verplichting

Bijna een kwart vindt werken tijdens de vakantie dus best kunnen, zolang het maar je eigen keuze is. "Prima, maar je moet niet de verplichting voelen, noch moeten werkgevers en collega’s verwachten dat je dit doet.”, aldus een voorstemmer. Ook wordt de praktische kant van werken tijdens vakantie belicht: "Vaak is tien minuten werk garantie voor geen puinhoop bij terugkomst. Ik neem mijn telefoon mee en kijk alleen als mijn back-up appt.” 

Een derde geeft aan dat er van leidinggevenden het snelst wordt verwacht bereikbaar te zijn tijdens vakantie gezien de vaak grotere verantwoordelijkheden. "Zij hebben vaak ook meer vrijheid om hun tijd in te delen, bereikbaarheid is dan de keerzijde.” "Sommige functies vereisen expertise die ook nodig kan zijn tijdens afwezigheid”, voegt iemand nog toe.


Vakantie is vakantie

Ruim driekwart van de stemmers is echter van mening dat vakantie ook echt vakantie moet zijn, dus zonder werk. "Vakantie is nodig om de batterij op te laden.” Hierbij stellen de stemmers dat het essentieel is dat de werklaptop en -telefoon thuis blijft. "Even geen werk is net zo belangrijk als het werk zelf. Dat heet bijtanken en is goed voor je gezondheid”. Als oplossing voor noodgevallen wordt er vaak één collega aangesteld als contactpersoon. 

Veel stemmers denken ten slotte dat het groeiende aantal burn-out gevallen komt door het werken tijdens privé-tijd, zoals de vakantie. 64% stemt dan ook voor een wet met daarin duidelijke afspraken over communicatie buiten werktijd. De PvdA diende hiervoor onlangs een wetsvoorstel in.

Bron: Telegraaf