Nederland koploper in flexwerk in Europa

1 op de 5 werknemers in Nederland heeft een flexibele arbeidsrelatie. Hiermee staat ons land in de top 3 van landen met de meeste flexwerkers.

De afgelopen 10 jaar is het aandeel mensen met een flexibel contract flink toegenomen van 15% in 2004 naar 22% in 2014. Ook nam het aantal ZZP'ers toe van 8 naar 12%. Dit blijkt uit het rapport Dynamiek op de Nederlandse arbeidsmarkt van TNS en CBS.

Koploper in flexibel werk

Met deze stijging is Nederland een van de koplopers op het gebied van flexibele contracten. Enkel Spanje en Portugal hebben een groter aandeel flexcontracten. De verschillen tussen de verschillende EU landen hangen nauw samen met de verstedelijking. Zo blijkt in grote steden het aantal flexwerkers het grootst te zijn.

Ook blijkt dat 1 op de 3 medewerkers met een tijdelijk contract na 3 jaar een vaste baan heeft. Vooral werknemers in Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland maken de grootste kans op een vast contract.

Investeren in flexkrachten

Bedrijven die investeren in ontwikkelings- en opleidingsmogelijkheden voor flexkrachten blijken beter te scoren qua innovatie. Dit in tegenstelling tot bedrijven die niet investeren in tijdelijk personeel. Zij brengen de Nederlandse kenniseconomie volgens hoogleraar Henk Volberda op lange termijn zelfs schade toe.

Een ervaren flexkracht voor uw bedrijf?

Bekijk dan eens onze mogelijkheden voor werken met 65-plussers en onze kandidaten.

Bron: PWdegids.nl