Nederlander rijdt helft minder kilometers na pensioen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzocht wat het autogebruik is onder gepensioneerden. Zo blijkt dan Nederlanders na hun pensioen de helft minder kilometers rijden! Lees er hier meer over.

Recentelijk verscheen er een onderzoek van het CBS naar het autobezit onder Nederlandse gepensioneerden. Wat blijkt? Nederland telde aan het begin van 2014 1,9 miljoen gepensioneerde huishoudens – een kwart van alle Nederlandse huishoudens. Gepensioneerde huishoudens rijden de helft minder auto dan niet-gepensioneerde huishoudens, namelijk 9.300 kilometer op jaarbasis. Deze kilometers worden afgelegd in zowel het binnen- als buitenland. Ook nemen het autobezit en het aantal gereden kilometers sterk af met de leeftijd. Huishoudens met 85-plussers reden 4.700 kilometers, bijna tweederde minder dan gepensioneerden van 55 tot 60 jaar.
 

Alleenstaande gepensioneerden

Tweederde van de gepensioneerde huishoudens heeft minimaal één auto. Van de gepensioneerde huishoudens hebben alleenstaanden veel minder vaak een auto dan paren: respectievelijk 45% en 89%. Daarbij maken alleenstaanden met een auto er minder kilometers mee. In 2013 reden alleenstaande gepensioneerden gemiddeld bijna 7.000 kilometers, en paren meer dan 10.000. Gepensioneerde mannen die alleen zijn, rijden meer kilometers dan alleenstaande vrouwen. Dit komt neer op 8.000 kilometers voor mannen tegen 6.000 kilometers voor vrouwen.
 

Auto voor visites en winkelen

Bovendien blijkt dat de auto het meestgebruikte vervoersmiddel is onder gepensioneerden. Dagelijks legt deze doelgroep bijna de helft van de kilometers af als autobestuurder, gevolgd door autopassagier, fietser of gebruiker van het openbaar vervoer. De auto wordt na pensionering vooral gebruikt voor visites en winkelen.

Bron: CBS