Nieuwe functieomschrijvingen basisschoolleraren in de maak

Het beroep van leraren is de laatste jaren zo sterk veranderd, dat de vakbonden een groots idee hebben geopperd: op korte termijn moeten er nieuwe functiebeschrijvingen voor basisschoolleerkrachten en leerkrachten in het speciaal onderwijs komen. Lees er hier meer over.

Er komen nieuwe functiebeschrijvingen voor basisschoolleerkrachten en leerkrachten in het speciaal onderwijs. De diverse onderwijsvakbonden zijn momenteel op zoek naar 50 leraren, 20 schoolleiders en 20 schoolbestuurders die werken in het primair onderwijs en daaraan een bijdrage willen leveren. 
 

Vakbonden stellen nieuwe functieomschrijvingen op

Het vak van leerkracht is de laatste jaren enorm aan verandering onderhevig geweest. Er worden nieuwe eisen gesteld aan leerkrachten, onder andere aan basisschoolleerkrachten en leerkrachten in het speciaal onderwijs. Zij moeten voldoen aan nieuwe regels en zij moeten werken volgens bepaalde methodieken. Aangezien het beroep zo is veranderd, willen de onderwijsvakbonden nieuwe functieomschrijvingen opstellen. 
 

In groepsgesprekken brainstormen

Wat is het plan? Er komen zes groepsgesprekken met elk ongeveer acht leraren onder begeleiding van deskundigen. Aan de orde komen alle aspecten van het lerarenberoep: van de dagelijkse werkzaamheden tot de bijzondere taken. De deskundigen noteren en ordenen de opbrengsten van de gesprekken. Na deze gesprekken wordt met schoolleiders en schoolbestuurders gereflecteerd op de input van de leraren. De opbrengst van alle gesprekken wordt voorgelegd aan alle leraren, schoolleiders en schoolbestuurders van het primair onderwijs in Nederland, via een internetconsultatie in april.
 

Aanmelden voor de groepsgesprekken

Bent u werkzaam in het basisonderwijs en wilt u een bijdrage leveren aan de nieuwe functiebeschrijvingen voor leraar basisonderwijs en speciaal onderwijs? Leraren, schoolleiders en schoolbestuurders kunnen zich aanmelden voor de groepsgesprekken via de website van de PO-raad
Op basis van diversiteit en beschikbaarheid worden de groepen samengesteld.

Bron: Nationale Onderwijs Gids