Nut (en noodzaak) van ‘administratieve rompslomp’

In het onderwijs kampen veel medewerkers met een hoge werkdruk, veroorzaakt door de vele administratieve taken. In een opinieartikel in dagblad Trouw wordt het nut (en noodzaak) van deze ‘administratieve rompslomp’ toegelicht. 
 

Er is de laatste maanden veel te doen rondom de hoge werkdruk in het onderwijs. Volgens velen wordt de werkdruk veroorzaakt door alle administratieve taken die leerkrachten moeten verwerken. Deze taken moeten opgepakt worden náást de werkzaamheden voor de klas en hier gaat veel tijd en moeite in zitten. Zoveel, dat veel leerkrachten overspannen raken of niet meer goed kunnen functioneren. 
 

Inzicht in administratieve taken

Geef leraren en zorgprofessionals inzicht in het nut van dat vele registreren waar ze hun tijd aan besteden. Want al dat afvinken en bijhouden van lijsten lijkt nu zonde van de tijd, terwijl het wel zinvol is. Zo betoogt onderzoeker Nina van Loon. Van Loon is onderzoeker aan de Universiteit van Aarhus en adviseur bij adviesbureau PBLQ. Of we nu in de zorg, het onderwijs of de sociale sector kijken: overal zucht men onder de regels, vinklijsten en formulieren die kostbare tijd wegnemen van het échte werk. Al die administratie vraagt om herbezinning op het nut ervan. In een opinieartikel in dagblad Trouw gaat ze dieper in op het nut en de noodzaak van deze ‘administratieve rompslomp’.
 

Nut en noodzaak van verslaglegging

De roep om de artsen, leraren en sociale werkers te ‘bevrijden’ van de administratieve rompslomp is te kort door de bocht. Een zekere vorm van verantwoording afleggen is wel zo democratisch. Als je op zoek bent naar een school voor je kind of een tandarts voor die pijnlijke kies wil je weten wat de kwaliteit is van de organisatie. Daarnaast horen we graag van de overheid of belastinggeld effectief is ingezet. Ook kunnen we door de technologische vooruitgang steeds meer inzichten opdoen uit de administraties. Zo krijgen we beter inzicht in ziekteverloop door data over behandelingen en uitkomsten te onderzoeken, en kunnen we eerder zien welke studenten dreigen uit te vallen. Administratie kan dus wel degelijk nuttig zijn.
 

Lees het volledige artikel

Bent u benieuwd naar het volledige relaas van onderzoeker Nina van Loon? Lees het opinieartikel in dagblad Trouw. Wilt u meer informatie over de werkdruk in het onderwijs óf over werken in het onderwijs, nádat u de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt? Aarzel niet en neem contact op met de HR-specialisten van 65plus In het Onderwijs. Wij hebben jarenlange ervaring in de arbeidsmarktbemiddeling van onderwijsmedewerkers. 

Bron: Trouw