Is ondersteunend personeel de oplossing voor het lerarentekort?

Het primair onderwijs zoekt 9.100 fulltime leraren en het voortgezet onderwijs komt 1.700 docenten te kort. Het kabinet zint op ‘onorthodoxe maatregelen’. Ministers Dijkgraaf (mbo en hoger onderwijs) en Wiersma (primair en voortgezet onderwijs) noemen "het klassieke plaatje van een vaste leraar voor de klas op veel plekken al niet meer haalbaar." 

Is ondersteunend personeel de oplossing voor het lerarentekort?

Salarisverhoging is niet voldoende

In april kondigde Wiersma nog aan dat de salarissen in het basisonderwijs gelijk worden getrokken met die in het voortgezet onderwijs. Maar het blijft volgens hem nodig om ‘creatief’ te kijken naar andere oplossingen die het vak van leraar aantrekkelijker maken. 

Ontwrichting voorkomen

De twee ministers willen ‘naast de leraar staan’ en met beroepsorganisaties in gesprek gaan om verdere ontwrichting van het onderwijs te voorkomen. "Nu zoeken veel scholen hun eigen oplossing als er op vrijdag geen leraar is. Dat wordt steeds rommeliger. Wij willen meer landelijke sturing om ongeorganiseerdheid te voorkomen," aldus Wiersma.

Ondersteunende functies

Wiersma vertelt verder over een mogelijke andere oplossing. "Mensen met ondersteunende functies moeten ervoor zorgen dat de leraar zich kan concentreren op lesgeven. Dat uurtje surveilleren kan ook door iemand anders dan de leraar worden gedaan." Onze Manager Onderwijs Tamara Meij: "Een goed punt, maar voor ons geen nieuwe oplossing. Al sinds 1975 leveren wij surveillanten aan het onderwijs. Klanten staan iedere keer weer versteld van het verantwoordelijkheidsgevoel dat de AOW’ers hebben, een welkome eigenschap in het onderwijs. Net als het natuurlijk overwicht en het enorme arbeidsethos van onze senioren."

Wilt u ook een 65-plusser op de werkvloer? Neem dan zeker contact met ons op!

Bron: Volkskrant