Onderzoek naar werkdruk in diverse beroepsgroepen

Onderzoek naar werkdruk in diverse beroepsgroepen

Koks, artsen, juristen, managers in de zakelijke dienstverlening en leerkrachten in het basisonderwijs ervaren de meeste werkdruk, zo blijkt uit recent onderzoek uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek en de TNO. Lees er hier meer over.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de TNO deden onderzoek naar de werkdruk in verschillende veelvoorkomende beroepsgroepen. Er werden beroepsgroepen onderzocht met ten minste vijftigduizend werknemers. De onderzoekers vroegen werknemers onder meer naar de hoeveelheid werk die mensen verrichten en de snelheid waarmee ze dat moeten doen. 
 

Beroepen met hoge werkdruk

Werknemers in beroepen met de hoogste werkdruk scoren hoger dan gemiddeld op deze onderdelen, zo zeggen het CBS en de TNO. Koks zeggen bijvoorbeeld dat ze veel werkdruk ervaren, omdat ze erg snel moeten werken. Artsen, juristen, managers en leerkrachten in het basisonderwijs vinden juist dat ze heel veel werk moeten verrichten. De reden van de verhoogde werkdruk verschilt ook per beroepsgroep. Leerkrachten in het basisonderwijs en artsen zeggen bijvoorbeeld dat hun werk emotioneel zwaar is. Bij juristen is het feit dat zij veel uren achter een beeldscherm doorbrengen juist bepalend. 
 

Beroepen met lage werkdruk

Beroepen met de laagste werkdruk zijn te vinden in de beveiligingsbranche, gevolgd door taxichauffeurs, hoveniers, tuinders, kassamedewerkers en leidinggevenden in de kinderopvang. Mensen die in deze beroepen werken, geven zelf aan relatief weinig werkdruk te ervaren.

Bron: Nu.nl

Reageren