Oudere werknemer aannemen? De pluspunten op een rij

Sommige werkgevers staan nogal eens sceptisch tegenover het aannemen van ouderen. Zonde, want oudere werknemers brengen diverse voordelen met zich mee. Lees hier enkele pluspunten van werken met ouder personeel. 

Solliciteren een oudere en een jongere sollicitant bij uw bedrijf, dan is de kans groot dat u voor de jongere sollicitant kiest. U kunt hem of haar nog ‘kneden’ en hij of zij zorgt voor een frisse wind door uw bedrijf. Maar kiest u voor de jongere, dan loopt u de voordelen van een oudere werknemer mis! Bekijk hier een lijst met enkele voordelen van werken met senioren. 

 

Voordeel 1 – Maak gebruik van kennis en ervaring

Werknemers van boven de vijftig beschikken meestal over jarenlange werkervaring, waarbinnen ze veel kennis en een uitgebreid netwerk hebben verkregen. Dankzij deze kennis en ervaring zijn de ouderen snel in staat om op het juiste niveau te functioneren. Heeft de oudere medewerker een toegevoegde waarde, maar moet specifieke kennis bijgespijkerd worden, dan kunt u als werkgever gebruikmaken van scholingsvouchers, waarbij u tot € 1.000 subsidie ontvangt en kunt gebruiken voor de scholing van uw medewerker. 
 

Voordeel 2 – Ouderen zijn zeer gemotiveerd 

Veel oudere werkzoekenden staan te trappelen om weer aan het werk te gaan. Neemt u een oudere sollicitant aan, dan kunt u ervan op aan dat deze medewerker zeer gemotiveerd is. Uit een enquête van TNO en CBS blijkt dat 50- tot 60-jarige werknemers enthousiaster over hun werk zijn dan jongere collega’s. Daarnaast zijn ouderen loyaal en zijn ze minder snel geneigd om van baan te wisselen (jobhoppen).
 

Voordeel 3 – Verkrijg een divers team

Heeft u een team met veel jongeren, dan is het raadzaam om hier de nodige balans in aan te brengen. Neem een oudere werknemer aan en creëer een veelzijdig en divers team! Uw personeelsbestand is zo een afspiegeling van de maatschappij en dit levert betere resultaten op (en tevredener opdrachtgevers). Bovendien geeft u hiermee invulling aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).
 

Voordeel 4 – Medewerkers hebben een goede werk-privébalans

Oudere werknemers bevinden zich over het algemeen in een rustige levensfase. De kinderen zijn het huis uit en het aantal sociale verplichtingen is lager dan bij jongere collega’s. Hierdoor hebben oudere medewerkers een betere werk-privébalans en kunnen ze hun werkzaamheden rustiger en beter uitvoeren. 
 

Voordeel 5 – Bereik minder personeelsuitval

Een veelvoorkomende misvatting is dat oudere werknemers veel ziek zijn en zich vaker ziekmelden. Dit is echter niet het geval: ouderen zijn minder vaak afwezig dan jongere collega’s. Als een oudere medewerker toch ziek wordt, dan duurt het verzuim vaak wel wat langer. In sommige gevallen kunt u dit grotendeels opvangen met een financiële compensatie van het UWV, de zogenaamde Compensatieregeling.
 

Oudere medewerkers via Uitzendbureau 65plus

Bent u als werkgever op zoek naar een oudere werknemer? Zoek niet verder en kies voor de ervaren en gemotiveerde medewerkers van Uitzendbureau 65plus! Wij zijn al meer dan veertig jaar de arbeidsbemiddelaar van medewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Zij hoeven niet meer te werken, maar zij kiezen er bewust voor om toch aan de slag te gaan. Onze uitzendkrachten kunnen aan de slag in uiteenlopende banen en branches, zoals in het onderwijs, de transportsector en de facilitaire dienstverlening. Meer weten? Neem contact met ons op en onze HR-specialisten geven u graag meer informatie! 

Bron: Ondernemen met Personeel