Oudere werknemers langer laten doorwerken

Mensen worden steeds ouder en blijven als gevolg hiervan langer doorwerken. Dit brengt enkele consequenties met zich mee, want hoe kunt u als werkgever uw werknemers op een gezonde en duurzame manier laten doorwerken? De Raad voor Volksgezondheid en Zorg bracht een advies uit.
 

De Raad voor Volksgezondheid en Zorg heeft een adviserende rol: zij adviseren de overheid hoe mensen langer kunnen doorwerken en ze raden werkgevers aan om aandacht te besteden aan duurzame inzetbaarheid. Hier bespreken we enkele tips van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg over hoe u als werkgever uw werknemers op een gezonde en duurzame manier aan het werk kunt houden.
 

Gezonde medewerkers

Wilt u uw werknemers langer aan het werk houden, dan is het belangrijk om de gezondheid van uw medewerkers in de gaten te houden. Hierbij gaat het niet alleen om lichamelijke gezondheid, maar ook om geestelijke: is de balans tussen werk en privé wel voldoende en kan een medewerker het werk nog goed aan? Kan de medewerker zijn werk goed combineren met bijvoorbeeld (mantel)zorgtaken en – nog belangrijker – heeft hij of zij het nog naar de zin? Komt de gezondheid van de werknemer in het geding, dan kunt u hier op tijd op bijsturen, bijvoorbeeld door de medewerker minder uren te laten werken of hen te stimuleren en te laten bijscholen. Zo blijven uw medewerkers gezonder en vitaler en heeft u minder uitval!
 

Terugbrengen werkuren

Volgens de Raad voor Volksgezondheid en Zorg is een van de mogelijkheden die u aan oudere werknemers kunt bieden, is het terugbrengen van de werkuren. Hierbij kan bijvoorbeeld rekening gehouden worden met verschillende fasen van iemands leven, de drukke periodes en de bijbehorende geestelijke belasting. Het is hierbij van belang om te kijken naar de situatie van iedere medewerker. Zo is de ene oudere werknemer gebaat bij minder lange werkdagen, terwijl iemand anders liever lange werkdagen maakt en hier vrije tijd voor terug krijgt. Die flexibiliteit is hoognodig.
 

Stapje terugdoen

Tot slot geeft de Raad voor Volksgezondheid en Zorg aan dat het inleveren van salaris of het achteruitgaan in functie (demotie) in deze gevallen bespreekbaar moet zijn. Hierin staat de Raad niet alleen: ook de politieke partijen D66 en CDA en vakbond De Unie vinden het niet ondenkbaar dat een werknemer aan het einde van zijn of haar carrière een stapje terugdoet.
 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het langer fit en gezond houden van uw personeel? Download dan de gratis whitepaper ‘Langer Fit’ van MKB Nederland en het UWV. Bent u als werkgever op zoek naar gemotiveerde medewerkers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt, en die graag doorwerken? Neem dan contact op met de HR specialisten van Uitzendbureau 65plus! Wij matchen werkgevers en AOW-gerechtigde werknemers en wij lichten de mogelijkheden graag aan u toe.

Bron: Open voor 50+