Ouderen blijven steeds langer vitaal

Mensen in Nederland worden niet alleen ouder: men blijft ook langer fit en vitaal. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Nederlanders langer vrij blijven van fysieke ongemakken. Meer weten? Lees hier de uitkomsten van het onderzoek. 

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is onze gezondheid aanzienlijk verbeterd. Het sterftecijfer is gedaald en we worden steeds ouder. Dit blijkt uit recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens de prognoses van het CBS zet de stijgende lijn voort. Zo zal een man die in 2040 zestig jaar oud is, gemiddeld nog 26 jaar leven. Vrouwen leven gemiddeld nog iets langer: zestigers hebben in 2040 dan nog 29 jaar te leven. Vergeleken met de CBS-berekeningen van 2016 is de levensverwachting met zo’n drie jaar gestegen. 

Minder lichamelijke ongemakken

We worden dus ouder, maar we ervaren tegelijkertijd ook steeds minder lichamelijke ongemakken. Denk bijvoorbeeld aan problemen met horen, zien en bewegen. Ook voelt men zich langer gezond. Het CBS kaart daarbij echter wel aan dat er veel verschillen zijn tussen hoogopgeleiden en laagopgeleiden. Hoogopgeleiden leven – ten opzichte van laagopgeleiden – gemiddeld zes jaar langer vrij van fysieke beperkingen en ongemakken.
 

We kunnen 130 oud worden

Waar ligt de grens van het ouder worden? Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, zegt tegenover Plus Online het volgende: “Het duurt nog wel even voordat we dat punt bereiken. Het Nederlandse record ligt op 115 jaar en internationaal op 122 jaar, maar zelfs dat zijn geen fysieke grenzen. Eigenlijk is de grens nog lang niet in zicht. We kunnen ook wel 130 jaar oud worden.”
 

AOW-gerechtigde leeftijd

In het verleden nam de overheid de cijfers van het CBS als leidraad voor het vaststellen van de AOW-gerechtigde leeftijd. Het is nog niet bekend of de AOW-gerechtigde leeftijd ook aan deze cijfers gekoppeld gaat worden. 

Bron: Plus Online