“Ouderen moeten hun plaats in de maatschappij terugeisen”

Geregeld worden ouderen op de arbeidsmarkt uitgesloten of gediscrimineerd. Schrijvers Cisca Dresselhuys en Rudi Westendorp vertellen in een opinieartikel in De Volkskrant waarom ouderen hun plaats in de maatschappij moeten terugeisen. Lees hier meer. 
 

“Je kunt geen krant openslaan of tv aanzetten of er is wel iets te lezen of te zien over 'het ouderenprobleem'. Dat kan over van alles gaan: pensioenen, de AOW-leeftijd, ziekte, eenzaamheid, aangepast wonen, waardig ouder worden of euthanasie. Alleen maar kommer en kwel, ouderen lijken wel een oudtestamentische plaag”, zo stellen Cisca Dresselhuys en Rudi Westendorp in De Volkskrant. 
 

Discriminatie op basis van leeftijd

Dresselhuys is schrijver van het boek ‘Drukker dan ooit, verhalen van doorwerkende gepensioneerden’ en Westendorp heeft het boek ‘Oud worden zonder het te zijn’ op zijn naam staan. Dresselhuys en Westendorp: “Wat wij weten uit onderzoek en interviews is dat er één ding is waarmee vrijwel elke oudere tot zijn grote ongenoegen te maken heeft en dat is uitsluiting. Dat is het échte probleem van de oudere, waarover hij veel bozer is dan over het inleveren van een tientje op zijn pensioen. Discriminatie op basis van leeftijd.”
 

Voorbeeld nemen aan de feministen

Het advies van de twee schrijvers? Ouderen moeten hun plaats in de maatschappij terugeisen. “Dat hoeft niet per se met gebalde vuist op het Malieveld, maar meer strijdlust en een vechtershouding zijn wel nodig. Daarbij kunnen ze een voorbeeld nemen aan feministen uit de jaren zestig en zeventig. Ook toen werd er een grote bevolkingsgroep gediscrimineerd.”

Bent u benieuwd naar het volledige relaas van Cisca Dresselhuys en Rudi Westendorp én naar de oplossing die zij aandragen? Lees het opiniestuk terug in De Volkskrant.

Bron: Volkskrant