Ouderen onmisbaar op arbeidsmarkt

AOW-gerechtigde medewerkers zijn een zegen voor de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld wanneer deze ad hoc te maken krijgt met een groot tekort aan deskundige arbeidskrachten. Maar liefst 40 procent van de werkgevers heeft ervaring met gepensioneerd personeel. Lees er hier meer over.

Nieuwsplatform NOS schonk onlangs aandacht aan senioren die na het bereiken van de AOW-leeftijd door willen werken. Volgens NOS zijn deze senioren een zegen voor de arbeidsmarkt, met name wanneer deze te maken krijgt met een tekort aan arbeidskrachten. Deze tekorten kunnen ontstaan wanneer een sector snel groeit, er een hoog aantal ziekmeldingen is (bijvoorbeeld bij een griepgolf) óf een sector te maken krijgt met seizoensgebonden piekperiodes. Gepensioneerde ouderen kunnen in deze gevallen het tekort eenvoudig opvullen, want ze zijn ervaren en vaak zeer gemotiveerd.
 

AOW-gerechtigde medewerkers op de arbeidsmarkt

Maar liefst 40 procent van de werkgevers heeft ervaring met gepensioneerd personeel, zo blijkt uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van hoogleraar Kène Henkens. Henkens is als hoogleraar Ouderen en Arbeidsmarkt verbonden aan demografisch instituut NIDI. Hij deed onderzoek naar de inzet van AOW-gerechtigde medewerkers op de arbeidsmarkt. Doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd heeft voordelen voor zowel werknemer als werkgever. Werknemers verdienen een aanvulling bovenop de AOW-uitkering en het eventuele pensioen. Werkgevers hoeft geen pensioenpremies meer af te dragen.
 

Toename dankzij vergrijzing

Tegenover NOS zegt Henkens het volgende over zijn onderzoek: “Van de mensen die nu op het punt staan om met pensioen te gaan, wil één op de tien doorwerken. Driekwart van de werkgevers is daarbij heel positief over de gepensioneerde werknemers. Het gaat om ervaren krachten met vaak zeer gespecialiseerde kennis. De ouderen werken in bijna alle sectoren, al ligt het percentage hoger in het onderwijs en het transport.” Het aantal gepensioneerde arbeidskrachten zal de komende jaren toenemen vanwege de vergrijzing.
 

67-Jarige vrachtwagenchauffeur

De 67-jarige Cees van Utrecht is vrachtwagenchauffeur. Hij is nog maar pas met pensioen, maar werkt nu op oproepbasis voor een uitzendbureau speciaal voor ouderen. “Ik werk drie à vier dagen per week. Het zijn klusjes van één dag: auto's wegbrengen voor onderhoud, bijvoorbeeld. Er is veel vraag naar dit werk en ik zou nog meer kunnen werken als ik dat wil.” Waarom werkt de AOW-gerechtigde Van Utrecht door? “Het is deels een financiële kwestie. Het geeft net wat meer ruimte, om leuke dingen te doen.”
 

Contact met Uitzendbureau 65plus

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Bekijk het artikel op NOS, óf neem vrijblijvend contact op met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus! Wij zijn sinds 1975 ervaren in het uitzenden van AOW-gerechtigde medewerkers. Wij zenden hen uit in uiteenlopende branches, zoals het onderwijs, de transportsector en de facilitaire dienstverlening. Meer weten over de mogelijkheden? Bekijk onze website 65plus In het Onderwijs, 65plus Op de Weg en 65plus In Goede Handen

Bron: NOS