- U bevindt zich hier:
- Uitzendbureau 65plus
- Nieuwsblog
- Ouders zetten leerkracht onder druk over schooladvies
Ouders zetten leerkracht onder druk over schooladvies
Slecht schooladvies? Dat moet de schuld zijn van de leraar. Sinds 2015 hebben leraren het laatste woord rondom het schooladvies van basisschoolleerlingen. Dat zorgt ervoor dat ouders leerkrachten onder druk zetten over schooladvies. En dat kan wel eens uit de hand lopen.
Steeds vaker worden basisschoolleraren slachtoffer van onderdrukking door schooladvies. Ouders intimideren basisschoolleraren om zo een hoger schooladvies te krijgen voor hun kinderen. De docenten worden uitgescholden of er wordt bedreigt met het zetten van juridische stappen. Driekwart van de leraren van groep 7 en 8 is in de afgelopen twee jaar onder druk gezet. Van deze groep is één op de vijf weleens bezweken onder die druk. Dat zijn de bevindingen van een enquête onder leerkrachten van vakbond CNV Onderwijs en EenVandaag. Aan de representatieve steekproef deden meer dan 2.000 leraren mee. Binnen deze groep geven 633 docenten schooladvies in groep 7 en 8.
Oordeel van leraar
Het oordeel van de leraar is sinds 2015 de doorslaggevende factor voor het schooladvies van een basisschoolleerling. Dat levert vaak conflict op. 90 Procent van de leraren maakte het afgelopen jaar mee dat ouders het niet eens waren met het advies. De druk vanuit ouders kan zo hoog oplopen dat één op de vier leraren overweegt te stoppen als docent. Volgens de leraren nemen sommige ouders enkel nog genoegen met een havo/vwo-advies. Als een kind een vmbo-score haalt, dan slaat de paniek toe. Ouders zoeken ruzie, proberen leraren om te kopen en zetten ze onder druk. Meerdere docenten maken mee dat ouders juridische stappen gaan zetten als ze niet het advies krijgen waar ze op hopen. Het komt ook voor dat alvorens het schooljaar begint, ouders dreigen met ‘drastische vervolgstappen’.
Bezwijken onder druk
Het grootste deel van de leraren vindt dat de schoolleiding ze onvoldoende steun biedt. Uit angst dat ouders hun kinderen van school halen, bezwijkt de directie soms onder druk. 21 Procent van de leraren beweert dat het advies onder druk weleens aangepast is. Dit, om de relatie met de ouders zo goed mogelijk te houden en om te voorkomen dat er een rechtszaak wordt gespannen. “Het is onacceptabel dat leraren zo onder druk gezet worden, dat ze overwegen het onderwijs te verlaten”, zegt CNV Onderwijs-voorzitter Loek Schueler. “We hebben elke docent keihard nodig, juist nu.” Het feit dat zowel leraren als de directieleden soms zwichten onder die druk is volgens haar 'kwalijk'. “Docenten en teamleiders moeten het gesprek aangaan over hoe om te gaan met druk."
Druk wordt steeds hoger
Jessica Geldof, directeur van openbare basisschool Pantarijn in Utrecht, kijkt niet op van het onderzoek. “Al negentien jaar werk ik in het onderwijs en de druk van ouders wordt steeds groter.” Ze maakt minstens twee keer per jaar mee dat ouders naar de rechter willen stappen vanwege een tegenvallend schooladvies. Ook komt het volgens de directrice geregeld voor dat ouders haar of haar leerkrachten uitschelden of bedreigen. Ze begrijpt wel dat leraren en directeuren het advies soms aanpassen. “Wij doen het ook weleens. Als we twijfelen tussen twee adviezen en ouders hebben een sterke voorkeur, dan kiezen we bewust daarvoor.” Het is niet zo dat de school bang is voor klachten of juridische stappen, zegt Geldof. “Maar de discussie levert enorm veel werkdruk op. Laat ouders er dan maar zelf achter komen waarom wij een bepaald advies hebben gegeven.”
Teleurstelling voorkomen
Volgens de PO-Raad spelen leraren en scholen een belangrijke rol in de preventie van escalaties over het schooladvies. Door ouders al vanaf moment één op de hoogte te houden, kan een hevige discussie voorkomen worden. “Het schooladvies dat het kind in groep 8 krijgt, zou ook geen verrassing moeten zijn.” Peter Hulsen, directeur van Ouders & Onderwijs, zegt hierover het volgende: “Het vervelende gedrag van ouders valt natuurlijk niet goed te praten, maar het valt in sommige gevallen wel te voorkomen.” Om een teleurstelling te voorkomen, moeten scholen al vanaf groep 6 met de ouders bespreken welke kant het advies op neigt te gaan. “Sommige ouders hebben jarenlang van school gehoord dat het goed gaat met hun kind. Als dan blijkt dat het een vmbo-kader advies krijgt, schrikken ze.”
Meer aandacht
De enquête gaat niet alleen over het aanpassen van de druk rond het schooladvies, maar ook over de druk van ouders in het algemeen. Vaak eisen ouders dat hun kind extra aandacht zou moeten krijgen, of ze willen dat er meer op de prestaties wordt gefocust. Meer dan de helft van de leerkrachten in groep 7 en 8 ervaart die druk als grensoverschrijdend. Het wordt tijd om daar iets aan te doen.
Onderwijspersoneel Uitzendbureau 65plus
Wilt u meer informatie over dit bericht? Neem vrijblijvend contact op met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus. Sinds 1975 zijn wij ervaren in het uitzenden van onderwijsmedewerkers – dit doen wij vanuit ons label 65plus In het Onderwijs. Doorlopend zoeken wij ervaren onderwijsmedewerkers als examinatoren, surveillanten, beoordelaars, docenten, huiswerkbegeleiders, conciërges, receptionisten, klusjesmannen en schoonmakers.
Bron: Volkskrant