OV-bedrijven vrezen groot tekort buschauffeurs

OV-bedrijven vrezen groot tekort buschauffeurs

De grootste Nederlandse OV-bedrijven waarschuwen dat er buslijnen gaan uitvallen omdat zij te weinig chauffeurs kunnen aannemen. De komende tien jaar gaan bij veel bedrijven de buschauffeurs met pensioen en vooralsnog zijn er te weinig jongeren die hun plek innemen.
 

Vervoersbedrijf Connexxion verwacht dat er de komende tien jaar 40% tot 50% van zijn 5.500 chauffeurs met pensioen gaat. Bij concurrent Arriva gaat het om 40% van de 4.000 chauffeurs. Syntus meldt dat de vergrijzing voorlopig geen probleem is, maar dat zou over een paar jaar anders kunnen zijn. Alleen het Rotterdamse OV-bedrijf RET voorziet geen problemen, omdat de gemiddelde leeftijd van de Rotterdamse chauffeurs lager is dan bij de andere vervoerders.
 

Maatregelen nog niet afdoende

De OV-bedrijven namen enkele jaren geleden al maatregelen om een tekort aan chauffeurs te voorkomen. Zo kwamen er meer leerwerkplekken voor aankomende chauffeurs en dankzij trainingen moesten oudere collega's langer inzetbaar blijven. Een wetsvoorstel om de minimum leeftijd voor buschauffeurs te verlagen van 21 naar 18 jaar, ligt op dit moment voor advies bij de Raad van State. De vervoersbedrijven zeggen dat de tot nu toe genomen maatregelen bij lange na niet voldoende zijn om de uitstroom van ouder personeel op te vangen. 
 

Chauffeurs via 65plus Op de Weg

Bent u werkzaam in de vervoerssector en bent u op zoek naar ervaren medewerkers die aan de slag willen als chauffeur? Aarzel niet en kies voor 65plus Op de Weg. Wij zijn een uitzendbureau in de vervoerssector en zijn al sinds 1975 gespecialiseerd in het uitzenden van AOW-gerechtigde medewerkers in het personenvervoer. Neem contact op met onze HR-specialisten: zij vertellen u graag meer over de mogelijkheden voor uw vervoersbedrijf! 

Bron: NOS en Financieel Dagblad

Reageren