Pas op voor verlies waardevolle kennis na vertrek babyboomer

Voor veel babyboomers is de pensioenleeftijd aanstaande. Voor veel bedrijven betekent dit vaak echter een gebeurtenis waarbij waardevolle kennis verloren gaat. Een ontwikkeling waar veel bedrijven zich zorgen over maken.

Zorgen over pensioen oudere werknemers

Babyboomers zijn waarschijnlijk de meest ervaren medewerkers binnen uw organisatie. Werknemers die over een uitgebreide kennis over uw bedrijf en het vakgebied beschikken. Steeds meer babyboomers gaan echter met pensioen, waardoor waardevolle kennis verloren dreigt te gaan. Een ontwikkeling waar, volgens onderzoek van arbeidsbemiddelaar Robert Half, veel bedrijven zich terecht zorgen over maken.

Talentmanagement belangrijker

Babyboomers zijn geboren tussen 1946 en 1964 en gaan binnen nu en 25 jaar met pensioen. Hierdoor vrezen bedrijven de komende jaren een potentiële kenniskloof, waarbij een tekort aan expertise ontstaat. Op dit moment proberen werkgevers oudere werknemers aan zich te binden door gunstige arbeidsvoorwaarden en aantrekkelijke arbeidstijden. Voor de langere termijn gaat toekomstgericht talentmanagement echter een belangrijke rol spelen. 

Kennisoverdracht tussen oudere en jongere werknemers

Binnen de financiële sector spelen werkgevers op deze trend in door medewerkers op senior niveau aan te nemen. Ook is het aannemen van jong talent dat zich snel kan ontwikkelen tot een volledig inzetbare werknemer een alternatief dat voorkomt. Andere mogelijkheden richten zich op kennisoverdracht. Zo worden steeds vaker opleidingsprogramma´s opgezet om bestaand personeel verder te ontwikkelen en worden oudere werknemers via mentorprogramma´s ingezet om hun kennis en expertise over te dragen.

Inventariseer de vaardigheden van uw bedrijf

Volgens Stephan Renken, directeur van Robert Half, is het voor bedrijven essentieel om eerst te inventariseren welke vaardigheden ze in huis hebben en welke vervangen moeten worden. Pas als dit helder in kaart is gebracht, kan een doelgerichte strategie ontwikkeld worden om de verloren kennis tijdig aan te vullen en een kenniskloof te voorkomen.

AOW-gerechtigde werknemers in diensthouden of nemen

Met de invoering van de Wet Doorwerken na AOW-gerechtigde leeftijd per 1 januari 2016 wordt het gemakkelijker om AOW-gerechtigde werknemers in dienst te houden. Daarnaast is het ook steeds aantrekkelijker om oudere medewerkers in te huren. Interessante mogelijkheden om waardevolle kennis binnen uw bedrijf te behouden of binnen te halen. 

Wilt u hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact op, lees meer over het werken met oudere werknemers of vind een 65plus kandidaat die uw organisatie komt versterken.

Bron: Personeelsnet.nl