Pensioenmeevaller wordt in twijfel getrokken

Pensioenmeevaller wordt in twijfel getrokken

Door de aangetrokken rente zullen de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland in 2017 niet gaan korten op de pensioenen, zo meldt dagblad Telegraaf. Deze zogenaamde pensioenmeevaller is volgens pensioenexperts echter helemaal niet zo positief. 

Doordat de rekenrente iets hoger uitpakt, neemt ook de dekkingsgraad snel toe. Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) zegt 5 procent boven het minimum van 87 procent te zitten, terwijl ook metaalfonds PMT 4 tot 5 procent speling heeft. Hoe het met de andere 25 pensioenfondsen gesteld is – die tot voor kort nog in de gevarenzone zaten – is niet bekend. 
 

‘Geld uitdelen dat er niet is’

Deze positieve ontwikkeling wordt niet door iedereen toegejuicht, met name door pensioenexperts. Tegen dagblad Telegraaf zegt Hans van Meerten, bijzonder hoogleraar pensioenrecht, het volgende: “Ze blijven geld uitdelen dat er niet is”. Hierbij doelt Van Meerten op de pensioenbazen van PFZW, PME en PMT. Zelfs na de rentestijgingen door de Amerikaanse presidentsverkiezing willen deze pensioenfondsen niet korten, terwijl de dekkingsgraden nog lang niet op niveau zijn.
 

Dekkingsgraden pensioenen

Zo liggen de huidige dekkingsgraden bij PFZW en PMT respectievelijk op 92% en 96%. Dat is hoger dan de kritieke grenzen die kortingen vereisen. Maar er is dus slechts 92 en 96 cent in kas voor elke euro aan toekomstige uitkeringen. Eind 2019 moet een niveau van 105% bereikt zijn. Pensioendeskundige en advocaat Theo Gommer zegt tegenover tegen Telegraaf: “Pensioenfondsen doen er alles aan om niet te hoeven korten, door invloed van de machtige gepensioneerden. Maar zo maken zachte heelmeesters stinkende wonden”. Gommers vindt dat fondsen moeten mikken op een dekkingsgraad van zeker 110%, omdat je dan risicovoller mag beleggen en meer rendement kunt verkrijgen.
 

Advies van 65plus

Wilt u meer informatie over dekkingsgraden en pensioenen? De HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus geven u graag meer informatie. Uitzendbureau 65plus is al meer dan veertig jaar lang gespecialiseerd in de arbeidsbemiddeling van mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Onze medewerkers hebben veel kennis van pensioenen, AOW én doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd. Neem vrijblijvend contact met ons op

Bronnen: Plus Online en Telegraaf
 

Reageren