Plannen Gemeente Amsterdam: langdurig werklozen weer een baan

De economie groeit hard, in Amsterdam is deze groei het meest merkbaar. In onze hoofdstad zijn de personeelstekorten echter groter dan ooit, en dat terwijl er nog te veel mensen zonder werk zitten. De Gemeente Amsterdam heeft daarom plannen gemaakt die kansen bieden voor zowel mensen zonder baan als voor werkgevers.

Werkloosheid in Amsterdam

Ondanks de grote vraag naar personeel, blijkt het aantal Amsterdammers dat langdurig in de bijstand zit te groeien. Tijdens de economische crisis in 2013 had 43 procent van de bijstandsgerechtigden al meer dan vijf jaar een uitkering, terwijl dat in 2017 48 procent was. Het aantal Amsterdammers in de bijstand daalt licht, maar veel minder hard ten opzichte van de rest van Nederland. De oorzaak hiervan is de samenstelling van deze groep. Hier zitten veel 50-plussers en andere groepen tussen die moeilijk aan een baan komen. 

Miljoenenplannen

Er werd bekendgemaakt dat de gemeente miljoenen uit gaat trekken om langdurig werklozen aan een baan te helpen. Dit gaat besteed worden aan banenplannen, afspraken met bedrijven en gesubsidieerde banen. Deze plannen waren hard nodig, gezien de alsmaar groeiende economie én de groeiende personeelstekorten.

Banenplan

Onlangs publiceerde Gemeente Amsterdam enkele plannen om de werkloosheid in de hoofdstad te verminderen. Hierbij gaat het om het voorkomen dat mensen van een WW-uitkering naar de bijstand gaan. Ook is er meteen een concrete maatregel genomen: 19 december tekenden Amsterdam en andere werkgevers een intentieverklaring in de Johan Cruijff Arena voor een banenplan dat 1000 extra banen in Zuidoost Amsterdam moet opleveren.

Hulp van ondernemers

Wethouder Rutger Groot Wassink (Werk en Inkomen) noemt de plannen een koerswijziging. Hij merkt dat ondernemers graag willen helpen. Dat komt goed uit, want de aanpak van langdurige werkloosheid bestaat voornamelijk uit banenplannen. Het college zoekt daarom samenwerkingen met werkgevers om Amsterdammers uit de bijstand te halen. Hiervoor is 5.5 miljoen euro gereserveerd.

Kanteling

De Johan Cruijff Arena ging de werkgevers al voor en dat is natuurlijk een mooi voorbeeld. Het succes van de plannen moet ook bewerkstelligd worden door de zoektocht naar nieuwe werknemers te ‘kantelen’: er zal gekeken worden welke banen passen bij de capaciteiten van de Amsterdamse werklozen, in plaats van te kijken welke mensen bij een baan passen. De Gemeente zal hierin de rol van bemiddelaar op zich nemen. 

Werkbrigade

Daarnaast staat gesubsidieerd werk weer uitgebreid op de agenda. Werklozen zullen ingezet worden in de strijd tegen de drukte in de stad, bijvoorbeeld als host bij de binnenstad of bij de pont. Voor deze zogeheten Werkbrigade is 27 miljoen in drie jaar gereserveerd. Voor de begeleiding in de zoektocht naar een baan staat 5 miljoen euro klaar. Het doel van al deze maatregelen is dat het aantal personen met een bijstandsuitkering in Amsterdam op hetzelfde niveau zal zijn als de rest van het land, aldus Groot Wassink. Maar uiteindelijk wil Amsterdam voorop gaan lopen.

Neem contact met ons op

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Aarzel niet en neem contact op met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus. Al sinds 1975 zijn wij gespecialiseerd in het uitzenden van mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Neem nu contact met ons op en stel uw vragen.

Bronnen: Parool & Amsterdam