Project Hartstichting: bloeddruk-check voor alle inwoners Den Haag

Deze week is een project van de Hartstichting van start gegaan in Den Haag. Onder begeleiding van een aantal van onze uitzendkrachten kunnen alle inwoners van Den Haag gratis hun bloeddruk meten en informatie krijgen over hun waarde op geselecteerde openbare locaties. Later dit jaar zal dit ook op andere plekken in Nederland mogelijk worden gemaakt. 

Net als op de weegschaal staan

De Hartstichting heeft een voorbeeld genomen aan onder andere Engeland en Amerika, waar het meten van de bloeddruk op openbare plaatsen al langere tijd kan. Maar waarom is het zo belangrijk om de bloeddruk te meten? David Smeekes, huisarts werkzaam bij de Hartstichting, legt het uit: “Het is belangrijk de hoogte van je bloeddruk te kennen, ook als je gezond bent. Want een verhoogde bloeddruk geeft meestal geen klachten, maar kan ongemerkt wel schade veroorzaken. Bijvoorbeeld aan bloedvaten, hart en hersenen. Daarom roepen wij mensen op: meet je bloeddruk, net zoals je ook wel eens op een weegschaal staat. Hiervoor moeten bloeddrukmeetpunten breed toegankelijk worden. Maar je kunt natuurlijk ook thuis meten.”

De cijfers

Ongeveer 1 op de 3 volwassen Nederlanders heeft een hoge bloeddruk. Veel mensen weten dit niet of ze realiseren zich niet, dat ze hierdoor een groter risico op een hart- of vaatziekte hebben. Bij een hoge bloeddruk staan de vaten steeds onder een te hoge druk. De enige manier om erachter te komen of je bloeddruk gezond is, is door deze te meten. Dit is eenvoudig en pijnloos. Als je een verhoogde bloeddruk hebt en je bent er op tijd bij, dan kan je nog veel doen om deze te verlagen. Door niet te roken, meer te bewegen, gewicht te verliezen en minder zout te eten bijvoorbeeld. Hiermee verklein je de kans op een hart- of vaatziekte. Jaarlijks kunnen in Nederland 1.500 sterfgevallen en 6.000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten (hartinfarct, hartfalen en beroerte) voorkomen worden, als de bloeddruk met 2 mmHg daalt.

Meer informatie

Wilt u uw bloeddruk meten en informatie krijgen over uw bloeddrukwaarde en wat u zelf kunt doen om deze gezond te laten worden of te houden? U vindt alle informatie en een overzicht van de locaties op de website van de Hartstichting. Het project duurt in Den Haag tot 25 januari. Het meten van de bloeddruk zal later dit jaar op meer locaties in Den Haag én in de rest van Nederland mogelijk worden gemaakt. 

Bent u benieuwd hoe de meting eraan toegaat? Bekijk hier de video van het AD, met een van onze uitzendkrachten in de hoofdrol. Bent u AOW-gerechtigd en lijkt het begeleiden van zo’n meting u een leuke uitdaging? U kunt dan contact opnemen met het 65plus regiokantoor Zuid-Holland.


Bron: Hartstichting