ANBO: 'Ouderenuurtje’ supermarkten is stigmatiserend, praktisch onuitvoerbaar én onnodig
Het klinkt zo sympathiek: twee vaste momenten per dag waarop oudere en kwetsbare mensen veilig hun boodschappen kunnen doen. Ouderenbond ANBO plaatst daar echter vraagtekens bij: hoe wordt er bijvoorbeeld bepaald wie er wel en niet naar binnen mag? Daarnaast vindt ANBO de maatregel stigmatiserend en onnodig.
Het 'ouderenuurtje' werd tijdens de eerste coronagolf door verschillende supermarkten geïntroduceerd. Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid konden van 7 tot 8 uur ’s ochtends boodschappen doen; als het nog rustig was in de supermarkt. Dat werkte niet, want veel mensen met een kwetsbare gezondheid krijgen ’s ochtends thuiszorg en kunnen dus niet om 7 uur al in de supermarkt zijn.
Toch wil het kabinet een ouderenuurtje bij alle supermarkten en winkels gaan verplichten. Sterker nog: het voorstel is dat er iedere dag twee uren zijn waarop ouderen en kwetsbare mensen exclusief de gelegenheid hebben om boodschappen te doen. Andere mensen zijn dan niet welkom.
Reactie Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO
De 1,5 meter richtlijn is de oplossing
"Oudere mensen zijn gewone mensen en moeten dus op elk moment boodschappen kunnen doen. Als het hen uitkomt. En niet op een door anderen vastgesteld tijdstip. Als iedereen zich houdt aan de 1,5 meter richtlijn, dan moeten ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid ook gewoon boodschappen kunnen doen wanneer dat hun het beste past."
"Wij snappen niet wat het kabinet denkt te winnen met deze maatregel. Het lijkt ons een maatregel voor de bühne. En nog veel vervelender, vinden wij dat mensen tegen elkaar worden opgezet. Wat we moeten doen, is ons houden aan de gemaakte afspraken en de richtlijnen toepassen in ons gedrag. Als we dit nu gewoon doen en ons niet gek laten maken, dan kan iedereen gewoon op de eigen tijd naar de supermarkt."
En de rest dan?
"Dat betekent dat andere groepen tijdens op die momenten niet kunnen winkelen. Mensen die voor hun werk graag even inkopen willen doen, hebben dan dus pech. Vanwege de gestelde exclusiviteit van het ouderenuurtje kan dat niet meer. Ook andere tijden kunnen onhandig zijn voor bepaalde groepen. Een moeder of vader die tussen de bedrijven door even wat boodschappen wil doen, mag dus net de winkel in vanwege het ouderenuurtje? Dit lijkt me niet bevorderlijk voor de saamhorigheid tussen mensen."
"We krijgen nu al veel telefoontjes van mensen die lelijke blikken krijgen of nageroepen worden met de opmerking dat ze op andere tijden hun boodschappen moeten doen. Dat is iets wat we tijdens een majeure crisis juist niet willen. Dit kunnen we alleen sámen oplossen."
Niet uitvoerbaar
“Daarnaast vragen wij ons vanuit ANBO af hoe wordt bepaald wie toegang krijgt tot het ouderenuurtje. Moeten mensen zich bij de ingang legitimeren om hun leeftijd aan te tonen? Of moeten mensen een bewijs van de huisarts meenemen om aan te tonen ze kwetsbaar zijn? Dat is toch niet uitvoerbaar? En dat is toch ook niet wat we willen?"
Maar wat is dan de oplossing?
Het lijkt ANBO veel beter als supermarkten hun rustige tijden en piektijden publiceren, dan kunnen mensen zelf hun afweging maken. Of, zoals ANBO eerder al voorstelde, om een gastheer of –vrouw in te zetten, die mensen wijst op de 1,5 meter afstand en helpt bij het schoonmaken van de winkelwagentjes.
Bron: ANBO