Rechter doet uitspraak: 65 jaar blijft 65 jaar

Rechter doet uitspraak: 65 jaar blijft 65 jaar

De verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd kan niet in alle gevallen worden doorgevoerd, zo blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland. Lees er hier meer over!

Een 56-jarige vrouw uit de Friese plaats Joure maakte bezwaar bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de verantwoordelijke instantie voor het uitkeren van de AOW. De vrouw moest langer wachten op de AOW-uitkering dan van te voren werd gedacht. Door de verhoging van de AOW-leeftijd moet de vrouw een periode van 24 maanden overbruggen. Hier tekende ze bezwaar op aan.
 

Financiële problemen en gezondheidsklachten

In een bezwaarprocedure stelde de rechtbank Noord-Nederland de vrouw in het gelijk. De verhoging van de AOW-leeftijd zou in haar geval een ‘onevenredige last’ zijn, aangezien de vrouw kampt met financiële problemen en gezondheidsklachten. Omdat ze hierdoor een afstand tot de arbeidsmarkt heeft, kan ze het AOW-gat van twee jaar niet opvullen – zelfs niet met de overbruggingsregeling waarbij de vrouw tussen de €500 en €600 met maand zou ontvangen.
 

Niet mengen in eigendomsrecht

Het Europees recht schrijft voor dat overheden zich alleen in eigendomsrechten mogen mengen wanneer het gaat om een 'legitieme doelstelling' voor 'algemeen belang'. Daarbij moet een 'behoorlijk evenwicht' worden behouden tussen het algemeen belang en de bescherming van de rechten van het individu. De rechtbank Noord-Nederland heeft geoordeeld dat dit evenwicht er niet is bij de 56-jarige vrouw uit Joure.
 

SVB gaat in beroep

Deze uitspraak houdt de gemoederen flink bezig, en de overheid legt zich dan ook niet neer bij de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland. De Sociale Verzekeringsbank gaat in beroep tegen de uitspraak. Tegenstanders van de verhoging van de AOW-leeftijd rekenen zich al rijk. Volgens experts zijn er mogelijk duizenden mensen die in een soortgelijke situatie verkeren.

Bron: Telegraaf
 

Reageren