Recordaantal excellente scholen

Recordaantal excellente scholen

In Nederland zijn de excellente scholen van 2017 bekendgemaakt. Het aantal scholen met het predicaat ‘excellente school’ is dit jaar gegroeid met 54, en komt daarmee uit op een totaal van 184. Lees hier meer. 

Sinds 2012 krijgen bepaalde scholen in Nederland het predicaat ‘excellente school’ toegekend. Een excellente school is een school die uitblinkt, bijvoorbeeld omdat het onderwijs goed aansluit op de situatie in de buurt of op de talenten en behoeften van de leerlingen. Ook een inspirerende manier van lesgeven door docenten kan een school het predicaat 'excellent' opleveren, wat drie jaar geldig is. 
 

Verdeling excellente scholen

Een onafhankelijke jury beoordeelt of een onderwijsinstelling de erkenning verdient. Op www.excellentescholen.nl is te zien welke scholen door de jury tot excellent zijn bestempeld. Sinds de uitreiking van het eerste predicaat is het aantal excellente scholen enorm gegroeid. In het primaire onderwijs steeg het aantal scholen van 31 naar 69 en in het voorgezet onderwijs zelfs van 22 naar 93 scholen. Het speciaal onderwijs heeft 22 predicaten en het middelbaar onderwijs maakt de lijst compleet met vmbo (34), havo (22), vwo (24) en praktijkonderwijs (13). 
 

Reactie Staatssecretaris Dekker

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs is blij met de groei. Zo laat hij in een officiële verklaring het volgende weten: “Scholen weten steeds vaker het onderwijs op een hoger niveau te brengen. Dat is een prachtige ontwikkeling.” Daaraan voegt hij toe dat het mooi zou zijn als meer scholen het predicaat zouden bemachtigen. “We moeten geen genoegen nemen met voldoende. We moeten gaan voor excellent.”
 

Tegenstanders van het predicaat

Er zijn echter ook enkele tegenstanders van het predicaat. Zo verscheen in 2016 een reactie van de PO-Raad en de Algemene Onderwijs bond. Om voor dat predicaat in aanmerking te komen, moeten scholen zichzelf aanmelden. De PO-Raad en de Algemene Onderwijs bond zien daarin een nadeel van het systeem: het zinspeelt erop dat scholen die zich niet aanmelden, niet excellent kunnen zijn. Lees er meer over op de website van het NOS.
 

Solliciteer bij 65plus In het Onderwijs

65plus In het Onderwijs, onderdeel van Uitzendbureau 65plus, is specialist in het uitzenden van AOW-gerechtigde medewerkers in het onderwijs – of zij nu aan de slag willen bij een excellente onderwijsinstelling of een instelling met een ander predicaat. Wilt u meer informatie over onze dienstverlening? Of wilt u solliciteren op een vacature van uw keuze? Bekijk onze vacatures en solliciteer direct. 

Bron: Rijksoverheid
 

Reageren