Rijksambtenaren moeten stoppen na AOW-leeftijd

Rijksambtenaren die de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken, moeten in de toekomst verplicht stoppen met werken. Tot op heden kunnen zij tot na hun zeventigste nog werken. Lees er hier meer informatie over. 

De Rijksoverheid en de overheid worden vaak door elkaar gehaald. Deze twee instanties zijn echter niet gelijk. Zo is de Rijksoverheid een verzamelnaam voor de twaalf ministeries, tal van uitvoerende diensten en inspecties en de Hoge Colleges van Staat. Mensen die werken bij de Rijksoverheid mogen tot na hun zeventigste werken. Het is dan ook geen uitzondering dat er AOW-gerechtigden bij de ministeries werken. Zij mogen doorwerken, mits ze de voorgeschreven fitheidstest doorstaan. Toch gaat er in deze regeling verandering komen. 
 

Onderhandelaarsakkoord Arbeidsvoorwaardenovereenkomst sector Rijk

In het onderhandelaarsakkoord Arbeidsvoorwaardenovereenkomst sector Rijk (2018-2020) staat dat Rijksambtenaren die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt, in de toekomst in principe worden ontslagen. Het onderhandelaarsakkoord kan worden gezien als de voorloper van de cao Rijk, zoals die uiterlijk omstreeks 1 januari 2020 van kracht zal worden. In het onderhandelaarsakkoord staat dat de huidige rechtspositieregelingen slechts ‘technisch’ zullen worden omgezet in een privaatrechtelijke cao voor Rijksambtenaren. Op basis van dit onderhandelaarsakkoord zal er voor Rijksambtenaren weinig veranderen. Op één belangrijk onderdeel na: de mogelijkheid voor rijksambtenaren om tot het bereiken van de 70-jarige leeftijd en ook later nog door te werken, vervalt. 
 

Aantal doorwerkers neemt af

Pensioenuitvoerder ABP, de pensioenuitvoerder voor ambtenaren en Rijksambtenaren, kan geen exacte cijfers geven van het aantal Rijksambtenaren dat na hun AOW-leeftijd doorwerkt. Tegenover de website van Binnenlands Bestuur zegt een woordvoeder dat het totaal aantal ambtenaren dat doorgaat met werken, afneemt. Werkten er in 2015 nog 2.226 ambtenaren door na het bereiken van de AOW-gerechtigd leeftijd (6,3 procent van alle ambtenaren die dat jaar met pensioen gingen), in 2017 daalde dat aantal tot 1.329 (3,9 procent).
 

Werk door via Uitzendbureau 65plus

Wilt u doorwerken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd? Aarzel niet en neem contact op met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus. Al sinds 1975 zijn wij gespecialiseerd in het uitzenden van AOW-gerechtigde medewerkers. Zij gaan aan de slag in onder andere het onderwijs, de transportsector of de facilitaire dienstverlening. Klinkt dit u als muziek in de oren en wilt u ook nog dolgraag aan de slag? Neem een kijkje op onze website of neem contact met ons op voor meer informatie. 

Bron: Binnenlands Bestuur