RTL Z: “Pensioenen gaan omlaag”

RTL Z: “Pensioenen gaan omlaag”

Uit berekeningen van RTL Z blijkt dat de dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen zo laag is, dat de komende tien jaar vrijwel zeker gekort moet worden op de pensioenen. Lees er hier meer over.

Nieuwsplatform RTL Z, vooral bekend om het financieel-economische nieuws, heeft onlangs een berekening gepresenteerd over de pensioendekkingsgraad. Het afgelopen jaar zakte de dekkingsgraad al 9 of 10 procent, maar nu is de dekkingsgraad van grote pensioenfondsen gedaald tot onder de 90 procent. Volgens RTL Z is de actuele dekkingsgraad van het ABP nu 87 procent. Bij pensioenfonds Zorg en Welzijn ligt deze op 86 procent en bij metaalfonds PME op 88 procent.
 

Korten over tien jaar tijd

Een dekkingsgraad van maximaal 90 graden wordt ook wel de gevarenzone genoemd. Is de dekkingsgraad zo laag, dan hebben pensioenfondsen niet voldoende geld om alle pensioenen uit te betalen. Het korten op de pensioenen is dan onvermijdelijk. Wanneer pensioenfondsen moeten korten, dan mogen ze dat uitsmeren over de komende tien jaar, zodat er ieder jaar 0,3 procent op de pensioenen wordt gekort.
 

Oorzaken lage dekkingsgraad

De oorzaken van de lage dekkingsgraad zijn de daling van de rekenrente en de daling van de koersen door onrust op de aandelenmarkt. Wilt u meer informatie over de berekeningen van RTL Z? Bekijk dan het achtergrondverhaal dat RTL Z heeft gemaakt over de daling van de dekkingsgraad.

Bron: Plus Online
 

Reageren