Scandinavië oppert verplichte scholing voor 60-plussers

Scandinavië oppert verplichte scholing voor 60-plussers

Onlangs werd bekend dat Scandinavië een leerplicht voorstelt voor 60-plussers, zodat zij hun kennis up-to-date kunnen houden en gemakkelijker een baan kunnen vinden én houden. Lees er hier meer over.

De Noordse Raad, een samenwerkingsverband van Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen, Zweden, de Faeröer eilanden, Groenland en Aland, ziet dat Scandinavische senioren op de arbeidsmarkt tegen veel moeilijkheden aanlopen. Werkgevers kiezen sneller voor jonge werknemers waardoor senioren doelloos over de arbeidsmarkt zwerven, zo stelt de Raad in haar rapport ‘Working Life in the Nordic Region’. De oplossing? Een verplichte scholing voor 60-plussers!
 

Discussie op gang brengen

Of een dergelijke leerplicht voor ouderen er ook werkelijk komt, is nog de vraag. De Noordse Raad wil met deze uitspraak vooral de discussie op gang brengen. Ouderen van 60 tot 65 jaar – die dus nog vijf tot tien jaar moeten werken – moeten volgens de Raad voldoende kansen krijgen hun vaardigheden bij de spijkeren en kun kennis op te frissen.
 

Reactie ouderenbond ANBO

De Nederlandse arbeidsmarkt kent dezelfde problemen als die Scandinavië: ongeveer de helft van de werklozen in ons land is boven de vijftig. De Nederlandse ouderenbond ANBO voelt echter weinig voor de verplichte scholing voor 60-plussers. Zo zegt ANBO-woordvoerder Manon Huisman tegen dagblad Trouw niet te geloven in het verplicht stellen van ouderenonderwijs. “Wel zien we dat oudere werknemers vaak scholing mislopen binnen bedrijven, omdat er onder werkgevers vooroordelen bestaan: dat seniorenscholing niets toevoegt, of dat ouderen moeilijk nieuwe vaardigheden aanleren. Daar moet verandering in komen.”
 

Leerplicht voor veertigers

De ANBO denkt dat een leerplicht meer zin heeft voor mensen rond de veertig. Huisman: “De leerplicht zorgt ervoor dat mensen een tweede carrière kunnen starten. Ze hebben meestal wel een paar jaar nodig om aan een nieuw beroep te wennen en dan moeten ze al bijna met pensioen.”


Enquête onder bezoekers PlusOnline

Magazine PlusOnline vroeg aan haar lezers of zij iets voelen voor de leerplicht. Uit de online enquête blijkt dat vier op de vijf bezoekers van PlusOnline een verplichte scholing voor senioren niet ziet zitten. Lees enkele reacties van zowel voor- als tegenstanders op de website van PlusOnline.
 

Werken en scholing via Uitzendbureau 65plus

Wilt u meer weten over scholing voor senioren? Of bent u de AOW-gerechtigde leeftijd gepasseerd, maar wilt u uw kennis inzetten en aan het werk gaan? Neem contact op met de HR specialisten van Uitzendbureau 65plus! Wij hebben jarenlange ervaring in de arbeidsbemiddeling van mensen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Wij helpen u aan een baan waarin u uw kennis en vaardigheden op kunt benutten én op peil kunt houden!

Bron: PlusOnline

 

Reageren