Secretaressedag 2018: Waarom geen bedrijf zonder secretaresse kan

Op 19 april is het Secretaressedag. Op deze dag vieren we in Nederland sinds 1989 het bestaan van deze belangrijke functie. Een secretaresse is namelijk hét aanspreekpunt van een bedrijf. Daar mag dus wel een blijk van waardering voor worden getoond. Laat daarom ook tijdens Secretaressedag 2018 uw blijk van waardering zien.

Om stil te staan bij het belang van goed personeel, wordt op 19 april extra aandacht besteed aan personal assistants, ondersteunend medewerkers, secretariaatsmedewerkers en secretaressen. Wat voor functienaam er ook aan vast hangt, een secretaresse is het centrale zenuwstelsel van een organisatie. Door de jaren heen worden de werkzaamheden steeds complexer, strategischer en belangrijker. Daar kan dus best een bedankje van af.
 

Werkzaamheden secretaresse

Een secretaresse kan in veel verschillende bedrijven aan de slag. Ieder bedrijf met een manager, directie of managementteam heeft wel een management assistant nodig. Hij of zij krijgt vaak vertrouwelijke informatie en moet hier discreet mee om kunnen gaan. Het is dan ook logisch dat er een grote verantwoordelijkheid bij komt kijken. Secretaresses zijn van groot belang voor een onderneming, zowel groot als klein. 

Normaliter neemt een secretaresse het secretariaatswerk voor zijn of haar rekening. Denk hierbij aan administratieve taken, het schrijven van brieven of het bestellen van kantoorbenodigdheden. Vaak is een secretaresse ook degene die vergaderingen en Skype gesprekken voorbereid. Hier komen de laatste tijd meer en meer nieuwe verantwoordelijkheden bij. Zo krijgen secretariaatsmedewerkers meer en meer te maken met nieuwe technieken zoals websites en social media.
 

Een zeldzame functie

Ondanks de lange lijst aan taken is het vak van secretaresse aan het krimpen. Op basis van cijfers van het CBS, daalt de werkgelegenheid bijzonder snel. Door de bijkomende (nieuwe) vaardigheden, komt de functie qua niveau steeds hoger te liggen. Onderzoek uit 2013 toonde al aan dat de functie zich aan het splitsen was. De inhoudelijke rol ligt, zoals voorspeld, steeds vaker bij secretaresses met een hbo denkniveau. De operationele rol, daarentegen ligt meer op mbo-niveau. Deze ontwikkeling blijft zich nog verder uitbreiden, nu de ‘standaardsecretaresse’ steeds zeldzamer wordt. Toch zal het vak van de ondersteunende medewerkers nooit helemaal komen te vervallen.
 

Secretaresses via 65plus In Goede Handen

Heeft uw bedrijf dringend behoefte aan een secretariaatmedewerker met kennis én ervaring, bijvoorbeeld ter ondersteuning of bij ziekte? Zoek dan niet verder en schakel de hulp in van Uitzendbureau 65plus In Goede Handen. Klik hier voor meer informatie. Met meer dan veertig jaar ervaring in het uitzenden van AOW-gerechtigde medewerkers hebben wij de perfecte match voor uw bedrijf of instelling. Van receptionist, baliemedewerker, gastheer of -vrouw, receptionist of secretaresse; bij 65plus vindt u wat u zoekt. Meer informatie? Neem dan contact met ons op.