Senioren zijn optimistisch: bijna de helft acht risico op besmetting klein, 60% ontvangt weer bezoek

Vier op de 10 senioren ervaart een toenemende drukte nu de coronamaatregelen worden versoepeld. Dat maakt het lastig om anderhalve meter afstand te houden, met name in de supermarkt en in de winkelstraat. Ook ontvangt bijna 60 procent van de senioren weer bezoek bij hen thuis en wil bijna de helft van hen die voorheen op hun kleinkinderen paste, dat weer gaan doen. Een verklaring waarom men tegen het advies van het RIVM bezoek ontvangt? Van de respondenten geeft bijna de helft aan dat zij het risico klein achten dat ze besmet raken nu de coronamaatregelen worden versoepeld. Dat blijkt uit een peiling van ANBO onder 5500 senioren.

Ruim 5500 senioren vulden de vragenlijst van ouderenbond ANBO tussen 19 en 21 mei 2020 in. Daarvan was 52 procent man en 48 procent vrouw. Van alle respondenten was 54 procent tussen de 70 en 80 jaar oud, 23 procent tussen de 65 en 70 jaar en 14 procent ouder dan 80 jaar.

Bezoek & oppassen

Ruim 46 procent geeft aan weer op bezoek te gaan bij anderen. Bijna 60 procent van de respondenten ontvangt weer bezoek bij hen thuis. Van de ouderen die voorheen op hun kleinkinderen pasten, geeft bijna de helft (48 procent) aan dat ze weer van plan zijn om dat te doen. Bijna 23 procent van de respondenten gaat dat niet doen en de rest (22 procent) twijfelt nog. De grootouders die weer gaan oppassen, geven als voornaamste reden dat ze hun kleinkinderen heel graag weer willen zien (64,5 procent).

Meer over de peiling?

Wilt u meer lezen over de peiling, ga dan naar de website van ANBO om alle resultaten te lezen.

 

Bron: ANBO