Sollicitatietips: optimaal voorbereiden op een assessment 

Steeds vaker zijn assessments een onderdeel van een sollicitatieprocedure. Om een goede keuze tussen een selectie kandidaten te maken, worden er bijvoorbeeld intelligentietesten of psychologische testen afgenomen. Maar hoe bereidt u zich nou voor op een assessment? 

Wat kunt u verwachten?

Naast de traditionele sollicitatiegesprekken, worden assessments steeds vaker ingezet. Deze kunnen in diverse vormen uitgevoerd worden, zoals een toets, maar ook in de vorm van bijvoorbeeld rollenspellen waarin de samenwerkingsvaardigheden worden getoetst. De meeste assessments duren ongeveer een werkdag, maar het kan ook zo zijn dat het enkele dagen duurt. Tijdens de toets of opdracht worden competenties op diverse manier getest. Volgens de Universiteit van Kent zijn assessments de meest accurate en betrouwbare manier om sollicitanten te toetsen.


Tip: De kans is groot dat er ook voor en na het assessment en tijdens de pauzes observaties plaatsvinden. Zorg dus voor een sociale houding en sta open voor gesprekken met andere kandidaten of werknemers. 
 


Voorbereiding

Een assessment is vaak pas aan de orde na enkele gesprekken. Er is dus al intensief contact geweest met het bedrijf, dus dat is al het halve werk! Als voorbereiding op het assessment, kunt u uw cv nog goed doornemen, evenals de raakvlakken met het bedrijf en de functie. 

Tip: Neem vooral de tijd voor de voorbereiding. Bespreek je cv en ervaringen ook eens met een naaste ter oefening en neem gemaakte notities mee naar het assessment.


Waardevolle ervaring

Wees ervan bewust dat deze ervaring niet alleen vanuit het bedrijf waardevol is voor de selectie van kandidaten, maar ook voor u van toegevoegde waarde kan zijn. Het assessment levert vaak bruikbare en professionele feedback op. Mocht u de baan uiteindelijk niet krijgen, niet getreurd, want deze ervaring kan weer mee worden genomen in de verdere zoektocht naar een nieuwe uitdaging.

Neem contact met ons op

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Aarzel niet en neem contact op met de HR-specialisten van Uitzendbureau 65plus. Al sinds 1975 zijn wij gespecialiseerd in het uitzenden van mensen die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Wij hebben dan ook veel kennis over de AOW in Nederland. Neem nu contact met ons op en stel uw vragen.


Bron: Viking