Sollicitatietips voor herintreders

Wanneer u tijdelijk uit het arbeidsproces bent geweest, dan kan het lastig zijn om opnieuw in te treden. Uitzendbureau 65plus geeft u enkele sollicitatietips, zodat u het herintreden kunt vergemakkelijken.

Bent u tijdelijk uit het arbeidsproces geweest, bijvoorbeeld door ziekte, het overlijden van een naaste, het verlenen van mantelzorg of een andere reden? Wanneer u lange tijd afwezig bent geweest, dan kunt u moeite hebben met solliciteren en een nieuwe baan vinden. Vooral wanneer u al iets ouder bent. Lees deze tips en doe er uw voordeel mee!
 

1. Weet wat u wilt

Voor u begint met solliciteren, is het goed om stil te staan bij de vraag wat u nu precies wilt. Wilt u verder in de sector of in de functie waar u voor uw afwezigheid in actief was? Kijk dan goed naar de veranderingen in de branche en bereid u daarop voor. U kunt de herintreding uiteraard ook aangrijpen om een carrièreswitch te maken.
 

2. Schakel hulp in

Bent u langere tijd uit het arbeidsproces geweest, dan kunt u de hulp van anderen inschakelen. Zo kunt u zich melden bij het UWV WERKbedrijf in uw woonplaats. De medewerkers van het UWV kijken met u mee of u in aanmerking komt voor bijscholingscursussen of een persoonlijke begeleiding naar betaald werk. Hier bent u ongetwijfeld mee gebaat.
 

3. Wees open en eerlijk

Als herintreder heeft u een gat op uw cv. Het advies: lieg er niet over, maar leg in uw sollicitatiebrief uit waarom u dit gat op uw cv heeft. Vertel er op een open en eerlijke manier over, maar wees vooral positief. Lees hier meer over bij tip 4.
 

4. Wees positief

Wat de reden van uw afwezigheid ook is geweest: spreek hier altijd zo positief mogelijk over. Heeft u een sollicitatiegesprek, vermeld dan altijd hoe u van de afwezigheid van de werkvloer als persoon bent gegroeid. Heeft u tijdens uw break bijvoorbeeld cursussen gevolgd of het vrijwilligerswerk verricht? Benoem dit!
 

5. Kies een andere indeling van uw cv

Het gat op uw cv is zichtbaar omdat u voor een traditionele cv-indeling kiest, waarbij u de jaren op een rij zet waarbij u voor een werkgever werkte. Maar wist u dat het ook mogelijk is om voor een andere structuur te kiezen? Zo is er bijvoorbeeld het vaardigheden-cv. Lees er meer over op de weblog van CVster.nl.
 

6. Laat uw geboortedatum weg

Veel mensen vinden het vanzelfsprekend om hun geboortedatum op hun cv te zetten. Al is discriminatie verboden, het vermelden van uw geboortedatum kan dit toch in de hand werken. Wilt u dit voorkomen, laat uw geboortedatum daarom weg. In het sollicitatiegesprek kunt u uw motivatie toelichten.
 

7. Onderstreep uw flexibiliteit

Komt het tot een sollicitatiegesprek, geef dan aan dat uw zeer flexibel bent. In tegenstelling tot jongeren en werknemers met jonge kinderen, zult u niet steeds op hetzelfde tijdstip naar huis moeten en bent u ook niet gebonden van schoolvakanties.
 

Meer informatie over herintreden

Wilt u meer informatie over herintreden en het opstellen van een goede cv? Bekijk de website van CVster.nl. Uiteraard kunt u ook direct contact opnemen met de HR specialisten van Uitzendbureau 65plus. Wij hebben jarenlange ervaring in de arbeidsbemiddeling van mensen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Schroom niet en stel ons al uw vragen!

Bron: CVSter.nl