Steeds meer werkgevers willen AOW’ers in dienst houden

Het aantal bedrijven dat werknemers na hun pensionering in dienst wil houden, neemt naar verwachting toe. Dit is de voorspelling van Hans van der Spek, HR-expert bij adviesbureau Berenschot.
 

Momenteel wil 26% van de bedrijven hun pensionado’s niet laten gaan. Deze positieve uitkomsten komen naar voren uit een grootschalige enquête onder meer dan duizend afdelingen Personeelszaken. Dit ’HR-trendonderzoek’ is uitgevoerd in opdracht van adviesbureau Berenschot en salarisstrokenverwerker ADP. Hans van der Spek, HR-expert bij Berenschot, verscheen onlangs in De Financiële Telegraaf over het onderzoek. Zo vertelt hij over de verwachtingen en trends op het gebied van doorwerken na de AOW-leeftijd. Van der Spek: “Het aantal mensen dat na de AOW-leeftijd blijft doorwerken, neemt niet enorm toe. Het aantal bedrijven dat gepensioneerden in dienst houdt, wel.”
 

Paniekactie

Uit het onderzoek blijkt echter ook dat een deel van de bedrijven het binnenboord houden van 65-plussers gebruikt als ’paniekreactie’. Van der Spek: “Werkgevers zien dat iemand met pensioen gaat, hebben geen vervanger en grijpen dan naar de relatief makkelijke oplossing.” Bedrijven die geen afscheid willen nemen van een of meer gepensioneerden, zouden niet weten waar ze een geschikte opvolger vandaan moeten halen (8%), of hebben de ervaren kracht nog nodig om jong personeel op te leiden (15%).
 

Belang oudere werknemers

Dik van Leeuwerden van salarisverwerker ADP vertelt het volgende: “Door de waan van de dag is er bij sommige bedrijven niet altijd aandacht voor de golf babyboomers die met pensioen gaat. Bovendien zijn de 65-jarigen van nu anders dan hun evenknieën van vijftien jaar geleden: tegenwoordig zijn oudere werknemers kundig en vitaal en staan midden in het leven. Werkgevers zullen het handig vinden als zij blijven.”
 

Doorwerken in diverse sectoren

In de vervoers- (43%), gezondheids- (31%) en industriesector (30%) zijn veel meer bedrijven die hun mensen na de AOW-leeftijd aan het werk willen houden. De ict (22%), advisering (20%) en financiële instellingen (18%) zitten juist onder het gemiddelde van 26%.
 

Doorwerken met Uitzendbureau 65plus

Wilt u meer informatie over doorwerken na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd? Neem contact op met Uitzendbureau 65plus! Wij zijn al veertig jaar lang gespecialiseerd in de arbeidsbemiddeling van mensen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Wij kunnen u koppelen aan bedrijven in heel Nederland. Schroom niet en vraag ons naar de mogelijkheden!

Bron: De Financiële Telegraaf