Sterft de baan voor het leven uit?

De baan voor het leven lijkt steeds verder te verdwijnen. In plaats daarvan verwacht de moderne werknemer tijdens zijn of haar loopbaan voor vijf verschillende bazen te werken. Dit blijkt uit een peiling van de ING onder 50.800 respondenten. 

Steeds meer verschillende werkgevers

Het fenomeen dat een werknemer vanaf start tot pensioen bij één baas bleef werken komt vrijwel niet meer voor. Slechts één op de acht werknemers verwacht zijn gehele loopbaan voor dezelfde werkgever te werken. Daarentegen verwacht bijna een kwart voor meer dan zeven werkgevers aan de slag te gaan.

Opleiding steeds belangrijker voor werknemer

De werknemer van vandaag de dag verwacht naast de verschillende werkgevers ook in drie verschillende branches aan de slag te gaan. Dit houdt in dat opleiding en scholing belangrijker wordt. De respondenten zijn zich hier echter ook van bewust. Zo verwacht 42% dat in 2024 scholing en opleiding belangrijker is dan werkervaring. Kanttekening hierop is wel dat oudere werknemers en tijdelijk personeel vaak beperkte mogelijkheden hebben qua bijscholing.

Veranderende vraag vanuit arbeidsmarkt

Naast bovenstaande bevindingen verwacht het ING Economisch Bureau dat de vraag naar een hoogopgeleide, wendbare beroepsbevolking verder groeit. Zo is er in de huidige economie steeds meer vraag naar specialistische technologische kennis dan in de oude. Opleiding en flexibiliteit wordt voor werknemers dan ook steeds belangrijker.