Talentmanagement: loont scholing oudere werknemer?

Talentmanagement dat goed wordt ingezet geldt voor alle leeftijden binnen de organisatie. Dus ook voor de oudere werknemers. Toch blijken veel werkgevers liever niet te investeren in de scholing van ouder personeel. Zonde, want zo blijft een kans liggen op gemotiveerd personeel dat zich optimaal wil inzetten voor uw organisatie.

Wel scholing, niet betuttelen

Het bieden van goede scholingsfaciliteiten aan uw oudere werknemers, biedt interessante voordelen. Zo profiteert u in dit geval van gemotiveerder personeel, dat minder stress ervaart. Ook willen deze oudere medewerkers vaak pas later met pensioen, waardoor u langer van hun kennis en kunde kunt profiteren. Middelen die juist niet blijken te werken zijn het ontzien van de werknemer door extra verlofdagen of een lichter takenpakket.

Bereidheid werkgever om te investeren in werknemer belangrijk

Bovenstaande resultaten komen uit een onderzoek van onderzoeksinstituut ROA van de Universiteit Maastricht op basis van onderzoek onder 11.600 werknemers en 1400 bedrijven en organisaties in de overheids-, onderwijs- en bouwsector.

Opvallend is ook dat het effect niet alleen geldt voor oudere werknemers die daadwerkelijk scholing volgen. Zo blijken ook collega's die het aanbod krijgen, maar niet aannemen, bereid te zijn om zich extra in te zetten voor de werkgever. Enkel de getoonde bereidheid van de werkgever om te investeren lijkt in dit geval dus al genoeg te zijn.

Terughoudendheid scholing oudere werknemers

De voornaamste reden dat werkgevers liever niet investeren in ouder personeel, is de beperkte terugverdientijd. Hierbij wordt echter vaak geen rekening gehouden met het feit dat de kans dat een jongere werknemer van baan wisselt, een stuk groter is dan bij een oudere werknemer.

De onderzoekers stellen vast dat werkgevers vaak (onterecht) denken dat leeftijd een negatieve invloed heeft op de werkprestaties, ondanks het feit dat dit afwijkt van de wetenschappelijke inzichten voor veel beroepen. Het is dan ook wenselijk dat oudere werknemers meer kansen krijgen op scholing zodat zij langer doorwerken en voor nog meer rendement op de werkvloer zorgen.

Ervaren personeel inhuren?

Wilt u ervaren personeel inhuren en flexibel inzetten binnen uw bedrijf? Bekijk dan wat wij voor u als werkgever kunnen betekenen of neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.

Bron: PWdegids.nl