Taxi-app Uber breidt uit, maar kritiek houdt aan

Taxi-app Uber breidt uit, maar kritiek houdt aan

Taxidienst Uber is vanaf 2012 al beschikbaar in de Randstad, maar sinds kort kan men ook in Eindhoven gebruikmaken van de taxi-app. Uber breidt haar diensten uit, maar de kritiek op het bedrijf houdt aan. Lees hier meer.

Uber is een mobiele applicatie dat bemiddelt tussen reizigers en aanbieders van personenvervoer. Heeft u de Uber-app op uw mobiele telefoon geïnstalleerd, dan kunt u eenvoudig een taxi zoeken. Geef uw huidige locatie en uw bestemming aan en u ontvangt een prijsindicatie. Gaat u hiermee akkoord, dan ziet u alle beschikbare Uber-auto’s op een kaart rijden. Roep de taxi van uw keuze op, en u wordt binnen korte tijd opgepikt. De kosten betaalt u met uw creditcard – deze is gekoppeld aan uw Uber-account. Uber is zeer populair, onder andere omdat het bedrijf relatief lage prijzen hanteert. Er komt geen taxicentrale aan te pas en de fooi is verwerkt in de prijs. 
 

Omvang van Uber wereldwijd

Uber werd in 2009 in de Amerikaanse plaats San Francisco opgericht. Inmiddels opereert Uber in 73 landen, telt het bedrijf ruim 10.000 werknemers en heeft het een geschatte waarde van meer dan 50 miljard dollar. Eind 2012 zette Uber voet aan grond in de Nederlandse Randstad. 
 

Uber in Eindhoven

Op 5 april 2017 heeft Uber haar diensten uitgerold buiten de Randstad: het biedt haar diensten nu ook aan in de Brabantse plaats Eindhoven. Volgens Niek van Leeuwen, directeur van Uber Nederland, speelt de sterke economie in de regio en de aanwezigheid van een vliegveld een belangrijke rol bij de keuze voor Eindhoven. Van Leeuwen: “Maar doorslaggevend voor ons is de vraag. En die is er hier. We zien dat in Eindhoven onze app vaak wordt geopend. Blijkbaar hebben reizigers de verwachting dat Uber hier actief is. Daar komen we nu aan tegemoet.”
 

De taxidiensten in Eindhoven

In Eindhoven kunnen reizigers kiezen uit UberX, UberBlack en UberVan. UberX is de prijsbewuste variant en wordt aangeboden door professionele zelfstandige chauffeurs in middenklasse auto’s. Een UberX-rit is gemiddeld 35% goedkoper dan een rit met een reguliere taxi. Gebruikers die UberBlack bestellen, betalen iets meer maar krijgen een luxe auto met geblindeerde achterruiten, een flesje water en een chauffeur in een net pak. Een UberVan (busje) kan besteld worden door groepen van maximaal zes personen. 
 

Uber in opspraak

De diensten van Uber lijken gebruiksvriendelijk, gemakkelijk en zeer aantrekkelijk: niet voor niets zweren veel gebruikers bij de taxi-app. Toch is er ook de nodige kritiek op het bedrijf. Allereerst zijn veel taxibedrijven en taxichauffeurs tegen de komst van Uber. Zij vinden dat de taxi-applicatie werk wegkaapt bij de reguliere taxi’s. Dit speelde eerder ook al: Uber hanteerde in het verleden de dienst UberPOP. Dit hield in dat particulieren via de app ritten konden aanbieden in hun eigen auto. Die dienst bleek illegaal en mocht in Nederland niet meer worden aangeboden. Recentelijk heeft een rechtbank in Italië besloten dat alle diensten van Uber in de ban moeten. Volgens de rechtbank maar de taxi-app zich schuldig aan oneerlijke concurrentie. Daarnaast raakte Uber de laatste maanden in opspraak vanwege diverse misstanden. Lees er meer over op de website van NOS

Bron: Eindhovens Dagblad

Reageren