Tekort aan leraren door griep laat problemen in basisonderwijs zien

Bijna 1.500 kinderen werden afgelopen week naar huis gestuurd omdat meester of juf ziek is geworden. Lessen zijn uitgevallen door een tekort aan docenten. Een griepepidemie van dit kaliber toont dat er weinig rek zit in het onderwijs. 

Viroloog Ab Osterhaus beweert dat de griepprik de oplossing is voor dit probleem: “Je moet je realiseren dat leraren een groot risico lopen om ziek te worden. Kinderen brengen het virus binnen en verspreiden het.” De griepprik verplicht stellen wordt volgens hem in Nederland erg lastig, maar is ook niet echt nodig. Osterhaus: “Ik denk dat het een goede motivatie is als mensen ervan overtuigd zijn dat je door een griepprik niet ziek wordt en dus de school draaiend kunt houden.”
 

Kansen verkleinen

Volgens Osterhaus is het zeker dat een vaccinatie de kans op griep verkleint. “Elk jaar krijgen tussen de 5 en 10 procent van de mensen griep. In het onderwijs ligt dat aantal hoger. In 70 tot 80 procent helpt de griepprik bij jonge mensen. Dat zou betekenen dat het probleem zoals we het nu hebben, er niet zou zijn.” De viroloog vindt het een goed idee dat scholen de prik aanbieden aan hun personeel. “Ik zou het schooldirecties adviseren. Uiteindelijk kost het veel minder, want je kunt de school draaiend houden.” De prik is in principe de enige oplossing van het probleem. “Ja, je kunt thuisblijven, maar ook dan kun je griep krijgen en heb je hetzelfde probleem.”
 

Probleem rondom werkdruk 

Loek Schueler, voorzitter van CNV Onderwijs, denkt anders over de griepprik voor docenten. Schueler: “We leven niet in een virusvrij land. Het kan voorkomen dat je ziek wordt. Ik geloof niet zo in een maakbare samenleving we overal voor worden ingeënt.” Schueler stelt dat de leerlingen aantonen dat er iets heel anders speelt dan alleen een griepepidemie. “Als we echt gaan investeren in het onderwijs, dan moeten we iets doen aan de vitaliteit van leraren. Zorg dat die werkdruk omlaag gaat, zodat ze minder vatbaar zijn voor de griep.” Osterhaus beweert dat een lage werkdruk zorgt voor minder ziekte-uitval.
 

Contact met 65plus In het Onderwijs 

Wilt u meer informatie over dit nieuwsbericht? Neem contact op met de HR-specialisten van 65plus In het Onderwijs. Wij zijn sinds jaar en dag specialist in het uitzenden van AOW-gerechtigde medewerkers in het onderwijs. Zo leveren wij onderwijsorganisaties deskundige medewerkers, zoals examinatoren, surveillanten, beoordelaars, docenten en huiswerkbegeleiders, maar ook conciërges, receptionisten, klusjesmannen en schoonmakers.

Bron: BNR en NPO Radio 1