Tips om werkstress te verminderen

Stress op de werkvloer komt veel voor en langdurige stress kan u zowel lichamelijk én geestelijk uitputten. Met alle gevolgen van dien! Bekijk hier enkele tips waarmee u uw werkstress kunt verminderen.

Veelvoorkomende stressklachten zijn hoofdpijn en rugpijn, stijfheid en vermoeidheid. Deze klachten kunnen van korte duur zijn, maar ze kunnen ook uitmonden in langlopende klachten als overspannenheid, paniekaanvallen en een burn-out.

Hoe beter u uw stressniveau op een gezond peil houdt, hoe beter u in uw vel zit en u hoe beter u presteert. Maar hoe zorgt u ervoor dat u werkstress binnen de perken houdt? Lengersdorf, een Nederlands re-integratie-, outplacement- en loopbaanadviesbureau, heeft enkele tips opgesteld om werkstress te verminderen.
 

Tip 1: Breng structuur en regelmaat aan

Het ontbreken van structuur kan veel stress veroorzaken. Gelukkig kunt u in veel van uw werkzaamheden structuur aanbrengen. Berg bijvoorbeeld onnodige stapels papier op uw bureau op en zorg voor een opgeruimde werkplek. Plan uw dag, maak to-do-lijstjes en streep werkzaamheden af zodra u deze heeft uitgevoerd.
 

Tip 2: Neem beslissingen

Krijgt u e-mails of vragen binnen, dan kunt u zelf beslissen wat u hiermee doet. U kunt hierbij terugvallen op het 3D-model, deze is als volgt:

 • u hoeft de taak niet uit te voeren (Delete);
 • u hoeft de taak niet zelf uit te voeren (Delegeren);
 • u doet de taak zelf (Direct of later).
   

Tip 3: Sluit uw werkdag goed af

Het op een goede manier afsluiten van uw werkdag is minstens zo belangrijk als het opstarten van uw werkdag. Wanneer u uw werkdag niet lekker afsluit, begint u de volgende ochtend niet prettig. U sluit uw werkdag goed af wanneer u uw bureau opruimt, uw computer opschoont en een to-do-lijst maakt voor de volgende dag.
 

Tip 4: Voorkom perfectionisme

Bent u perfectionistisch, dan is de kans groter dat u werkstress ervaart. Veel dingen op het werk bevinden zich buiten onze controle, met name het gedrag van collega’s. Probeer uw perfectionisme te laten varen en stel geen onrealistische doelen.
 

Tip 5: Durf hulp te vragen

Een hele simpele tip, maar misschien wel de belangrijkste om stress te verminderen: durf hulp te vragen! Als u iets niet (zeker) weet of als u tegen een probleem aanloopt, dan helpt het niet om te gissen. Stel vragen aan uw collega’s en zorg daardoor voor meer zelfvertrouwen.
 

Tip 6: Herken de oorzaken

Hoewel werkstress op iedere werkvloer en in iedere situatie kan voorkomen, zijn er bepaalde factoren die vaker leiden tot stress. Zo zijn ontslagrondes, bezuinigingen en stijgende verwachtingen de meest voorkomende oorzaken van stress. Herken deze oorzaken en schakel op tijd hulp in.
 

Tip 7: Luister naar uw lichaam

Wordt het werk u te veel, luister dan goed naar uw lichaam! Deze geeft diverse signalen af waardoor u kunt nagaan of u te veel stress ervaart. De signalen kunnen zijn:

 • minder interesse in het werk;
 • problemen met slapen;
 • moeite met concentreren;
 • spierspanning of hoofdpijn;
 • maagproblemen;
 • minder behoefte aan sociale contacten.
   

Hulp van Uitzendbureau 65plus

Dit is slechts een greep uit de tips van Lengersdorf: het re-integratie-, outplacement- en loopbaanadviesbureau heeft in totaal 25 tips opgesteld waarmee u uw stressniveau kunt verlagen. Bekijk alle tips op de website van Lengersdorf. Uiteraard kunnen de HR specialisten van Uitzendbureau 65plus u ook tips en handvatten geven om uw stressniveau te verminderen. Neem vrijblijvend contact met ons op en stel al uw vragen!

Bron: Lengersdorf