UVA is op zoek naar een bijzonder hoogleraar Illustratie

UVA is op zoek naar een bijzonder hoogleraar Illustratie

De Universiteit van Amsterdam heeft onlangs een bijzondere én specifieke vacature uitgezet. In de vacature is de universiteit op zoek naar een bijzonder hoogleraar Illustratie. De functie wordt door diverse media gezien als een ’jip-en-jannekeprof’.

De Universiteit van Amsterdam heeft een vacature voor een bijzonder hoogleraar Illustratie aan de faculteit Geesteswetenschappen. Deze speciale leerstoel wordt mede mogelijk gemaakt door de Fiep Westendorp Foundation. Deze stichting richt zich op het verkrijgen, beheren en restaureren van de door illustrator Fiep Westendorp vervaardigde schetsen, tekeningen, gravures en schilderijen. Ook wil het jonge illustratoren motiveren door het aanbieden van financiële toelages. 

Inzoomen op boekillustraties

In de vacature valt te lezen dat de nieuwe hoogleraar zich zal bezighouden met de geschiedenis van illustraties. Zo staat er: ‘Nederland heeft een rijke traditie op het gebied van de boekillustratie door de eeuwen heen, waarbij verschillende technieken en methoden te onderscheiden zijn, dikwijls in wisselwerking met de internationale praktijk. De relatie tussen boek en kunst krijgt in de academische wereld nog te weinig aandacht en hier ligt voor de bijzonder hoogleraar een taak.’
 

Inhoud van de functie

De zogenaamde ’jip-en-jannekeprof’ – zoals de hoogleraar door diverse media wordt bestempeld – gaat onderwijs verzorgen en scripties en proefschriften begeleiden. Deze kunnen gaan over uiteenlopende onderwerpen uit het vakgebied, zoals reclametekeningen, boekenkunst, artists’ books en illustraties in boeken, kranten en tijdschriften voor zowel kinderen als volwassenen. Momenteel heeft de UvA één andere hoogleraar in dienst vanwege de Stichting Fiep Westendorp Foundation. Deze docente heeft onlangs een boek gepubliceerd over ’de verbeelding van de zwarte mens in de Nederlandse illustratiekunst’.
 

Solliciteer nú

De functie is voor één dag in de week en is in principe onbetaald, maar er is jaarlijks wel €20.000 beschikbaar voor onkostenvergoeding. Bent u geïnteresseerd in deze bijzondere en specifieke functie? Bekijk de vacature op de website van de UvA en stuur uiterlijk 14 november 2016 uw sollicitatie in! Heeft u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en wilt u een andere baan in het onderwijs? Schrijf u in bij Uitzendbureau 65plus, de arbeidsbemiddelaar van oudere werknemers. Wij hebben zeer veel ervaring met het uitzenden van onder andere docenten, onderwijsassistenten, surveillanten en examenbegeleiders! Bekijk hier onze onderwijsvacatures.
 

Bron: Telegraaf
 

Reageren