Valkuilen bij strategische personeelsplanning

Strategische personeelsplanning (SPP) helpt u om in te schatten hoeveel en welke medewerkers u in de toekomst nodig heeft. Een complexe uitdaging, waarbij u deze vijf valkuilen kunt missen als kiespijn.

Als ondernemer zou een glazen bol voor de personeelsplanning soms best handig zijn. Want hoe weet u hoeveel medewerkers u over een paar jaar nodig heeft? En aan wat voor soort expertise heeft uw organisatie op de langere termijn behoefte? Het zijn vragen waar veel HR medewerkers en directeuren mee te maken hebben. Strategische personeelsplanning helpt om een inschatting te maken zodat u ook op het gebied van personeel goed voorbereid de toekomst in gaat.
 

Aandachtspunten bij SPP

Wilt u SPP op een succesvolle manier inzetten? Pas dan op voor onderstaande valkuilen.

1. Teveel focus op proceskenmerken
Hierdoor verschuift de focus te veel naar draagvlak en commitment.

2. Laat kwaliteit niet doorslaan
Bij veel organisaties worden management en medewerkers overladen met regels en best practices om optimale kwaliteit na te streven. Pas op dat dit niet doorslaat en ten koste gaat van de kwantiteit, kosten en flexibiliteit. Deze zaken spelen elk een belangrijke rol binnen een succesvolle inzet van SPP.

3. Uitgaan van één scenario
Niemand weet hoe de toekomst eruit ziet. Het is dan ook onverstandig om bij SPP uit te gaan van slechts één situatie. Kies in plaats hiervan voor scenarioplanning en zorg dat u kunt anticiperen op gebeurtenissen.

4. Maak uw SPP niet te praktisch
Natuurlijk moet een strategische personeelsplanning uitvoerbaar zijn. Een sterke fundering op basis van een goed doordachte theorie is echter minstens zo belangrijk. SPP is nu eenmaal een uitdagend onderwerp, maar daarom geen reden om het zo simpel mogelijk te maken. Dit lijkt misschien een goed idee, maar resulteert in praktijk vaak in een beperkt inzetbaar SPP waarbij veel mogelijkheden onbenut blijven.
 

Meer weten over strategische personeelsplanning?

Wilt u meer weten over strategische personeelsplanning voor uw organisatie? Neem dan vrijblijvend contact op met onze HR adviseurs en bekijk ook eens ons artikel Flexwerkers wel of niet meenemen in het SPP.

Bron: PWdegids.nl