Veel animo voor particulier basisonderwijs

Particuliere basisscholen winnen aan populariteit, met name omdat deze scholen kleinere klassen hanteren. Steeds meer ouders willen hun kinderen op een particuliere school plaatsen en dit soort scholen groeit dan ook gestaag. Lees er hier meer informatie over. 

Het aantal particuliere basisscholen in Nederland neemt geleidelijk aan toe. In totaal zijn er nu 46 particuliere scholen en dat zullen er waarschijnlijk nog wel meer worden. Frank Futselaar, Tweede Kamerlid voor de SP, zegt tegen BNR Nieuwsradio dat de groeiende populariteit van particuliere scholen komt door het soms negatieve beeld dat ouders hebben van het reguliere basisonderwijs. Hier zijn te grote klassen en te lage salarissen voor de docenten. Ouders sturen hun kinderen liever naar een particuliere school waar de klassen kleiner zijn en de docent meer tijd heeft voor individuele begeleiding.
 

Verontrustende ontwikkeling

De populariteit voor private basisscholen is volgens Futselaar een verontrustende ontwikkeling. Zo toont het groeiend aantal particuliere onderwijsinstellingen aan dat het reguliere basisonderwijs een slecht imago heeft. Daarnaast vreest de socialistische partij dat privaat onderwijs de kloof tussen arm en rijk zal vergroten. 
 

Klasseverdeling aanmoedigen

Ouders die hun kinderen op een particuliere instelling plaatsen, betalen zo’n € 16.000 per jaar. Tegenover BNR Nieuwsradio zegt Futselaar het volgende: “'Je ziet dat het in sommige andere landen – zoals Groot-Brittannië, waar privaat onderwijs veel gebruikelijker is – een soort klasseverdeling aanmoedigt. In dat onderwijssysteem word je ook nooit meer een kwartje als je voor een dubbeltje geboren bent. Ik vind dat we dat echt moeten voorkomen en dat we ervoor moeten zorgen dat iedereen goed onderwijs krijgt, in klassen van normale grote, van docenten die goed betaald worden, en dat iedereen kan doorstromen.”
 

Verbod overbodig

Ondanks deze bezwaren vindt Futselaar een verbod op particuliere basisscholen geen optie. “Ik maak ze liever overbodig. Om nou meteen te zeggen dat je particuliere scholen wilt verbieden, vind ik wat te gemakkelijk. Ik vind dat we moeten investeren in ons basisonderwijs en moeten zorgen dat die scholen hun klanten kwijtraken en niet meer nodig zijn. Dat vind ik een wat prettiger invalshoek dan meteen zeggen: 'we verbieden het' en vervolgens doen we niks.”
 

Meer informatie

Meer lezen over dit onderwerp? Kijk dan op de website van BNR Nieuwsradio en luister het radio-interview terug. Ook leest u hier de reactie van Marc Peters, directeur van een van de grootste particuliere scholengemeenschappen in Nederland. Wilt u meer informatie over werken op een particuliere onderwijsinstelling? Aarzel niet en neem contact op met de HR-specialisten van 65plus In het Onderwijs. Als uitzendbureau hebben wij jarenlange ervaring in het plaatsen van AOW-gerechtigde onderwijsmedewerkers – wij plaatsen hen bij onderwijsinstellingen in héél Nederland. Particulier én regulier. 

Bron: BNR Nieuwsradio en Nationale Onderwijsgids