Veel werknemers kampen met burn-out klachten

Stress op het werk: iedereen heeft er wel eens last van. Maar uit recent onderzoek is gebleken dat één op de zeven werknemers zelfs kampt met burn-out klachten. Werknemers tussen de 65 en 75 jaar oud ervaren echter minder stress. Lees er hier meer over.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO hebben onlangs onderzocht hoe werknemers in Nederland hun werkstress ervaren. Hieruit blijkt dat één op de zeven werknemers kampt met burn-out klachten. Minstens een paar keer per maand voelen ze zich futloos aan het einde van een werkdag, zijn ze emotioneel uitgeput of ervaren ze een gevoel van moedeloosheid wanneer ze ’s ochtends opstaan om naar het werk te gaan.
 

Jonge en oude werknemers ervaren minder stress

Uit het onderzoek blijkt dat de burn-out klachten ongeveer even vaak voorkomen bij werknemers tussen de 25 en 65 jaar oud. De percentages voor 15- tot 25-jarige en 65- tot 75-jarige medewerkers liggen daarentegen enorm onder het gemiddelde. Volgens de onderzoekers komt dit omdat medewerkers in deze leeftijdscategorieën werken in bijbanen of deeltijdbanen, bijvoorbeeld naast hun opleiding of pensioen. Dit zorgt voor minder druk en dus minder stress.
 

Onderwijs staat met stip op één

De branche met de werknemers met de meeste stressklachten, is het onderwijs. In deze sector heeft één op de vijf medewerkers te maken met verschijnselen van een burn-out. De ondervraagden uit het onderzoek dichten deze cijfers toe aan de hoge werklast in het onderwijs, net als de emotionele betrokkenheid van leerkrachten en docenten. Deze betrokkenheid trekt een zware wissel op de gemoedstoestand. De branche waar in verhouding de minste stressklachten voorkomen, is de sector landbouw, bosbouw en visserij.
 

Meer informatie

Wilt u meer lezen over dit onderwerp, kijk dan op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hier vindt u de uitkomsten van het onderzoek en kunt u per sector en leeftijdscategorie bekijken hoe het met de werkstress is gesteld.


Bron: Telegraaf