Verhoog de productiviteit tijdens de donkere dagen

Verhoog de productiviteit tijdens de donkere dagen

Ook al ligt de kortste dag van het jaar al achter ons: veel werknemers zijn ’s winters futloos omdat ze te weinig daglicht zien. Als werkgever kunt u hier maatregelen tegen treffen, zodat werknemers voldoende energie hebben en hun productiviteit wordt verhoogd.

Veel mensen hebben in deze tijd van het jaar last van een winterdip. De dagen zijn kor: ’s ochtends vertrekken we in het donker naar ons werk en ’s avonds komen we in het donker weer thuis. In de tussenliggende periode zitten we op ons werk of in de schoolbanken, waar we weinig daglicht zien. En te weinig daglicht betekent minder energie. Tijdens deze donkere uren is het voor werknemers dan ook lastig om productief te blijven. Onze hersenen en lichamen vinden dat het tijd is om te slapen, maar de werkdag zit er nog niet op.
 

Maatregelen treffen

Wilt u als werkgever voorkomen dat uw werknemers energieloos zijn, dan kunt u enkele maatregelen in acht nemen. Het futloze gevoel wordt veroorzaakt door te weinig natuurlijk daglicht. Wilt u dat uw werknemers iedere dag wat daglicht meepikken, dan kunt u hen stimuleren om tijdens de pauze buiten te gaan wandelen. Bovendien kunt u het daglicht nabootsen met speciale lichtapparatuur. Hierbij is vooral licht met een blauwe ondertoon heel functioneel: hierdoor worden de hersenen actiever en verdwijnt het slaperige gevoel.
 

Laagdrempelige oplossingen

Daarnaast zijn er nog enkele laagdrempelige oplossingen waarmee uw werknemers meer energie verkrijgen tijdens de donkere winterdagen. Bekijk de opsomming hieronder:

  • Thee in plaats van koffie: thee en koffie bevatten allebei cafeïne, maar koffie zorgt naderhand voor een dipje.
  • Kauwgom gebruiken: de hersenen worden gestimuleerd tijdens het kauwen op kauwgom.
  • Voldoende eten: door de hele dag door te eten, wordt het energieniveau op peil gehouden. Gebruik hierbij niet veel suikers, maar vooral voedsel met vezels en eiwitten.
  • Diep ademhalen: door diep adem te halen wordt er meer zuurstof opgenomen dan bij korte en oppervlakkige ademhaling.
  • Actieve werkhouding: zit niet onderuitgezakt, maar zorg voor een actieve en goede lichaamshouding. Dit werkt het prettigst.
  • Muziek luisteren: werknemers worden gestimuleerd en geactiveerd door het luisteren naar muziek. Niet op iedere werkplek is dit mogelijk, dan kunnen oordopjes uitkomst bieden.

Bron: Rendement.nl

 

Reageren