Vijf tips voor een werkvrije vakantie

Voor iedereen die bijna vakantie heeft hebben wij een aantal tips op een rij gezet. Want hoe zorgt u voor welverdiende ontspanning, zonder afleiding van werk? Deze tips blijken hard nodig: 40% van de Nederlanders heeft tijdens vakantie dagelijks contact met kantoor en maar liefst 30% beantwoordt onverminderd zakelijke mailtjes en blijft telefoontjes aannemen.

1. Een duidelijke out of office-reply

Schep in de automatische mail geen verwachtingen dat er mogelijk nog een reactie kan komen. Vergelijk "Hierdoor kan een reactie op uw e-mail langer duren dan u van mij gewend bent. Voor dringende zaken kunt u mij telefonisch bereiken." met "Vanaf donderdag 15 augustus ben ik weer op kantoor aanwezig. Ik zal uw bericht dan zo spoedig mogelijk beantwoorden. Voor dringende zaken kunt u contact opnemen met mijn collega X".


2. Regel een goede overdracht

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit is essentieel, vooral als er in de out of office-reply wordt verwezen naar een collega. Draag lopende zaken over, zodat deze ook echt opgepakt kunnen worden tijdens uw afwezigheid. Houd in de weken voor de vakantie een document bij met alle werkzaamheden, zodat u niks vergeet over te dragen en uw collega helemaal up-to-date is.


3. Niet teveel hooi op je vork

Wees wat selectiever in het uitvoeren van taken in de week voor uw vakantie. Openstaande taken kunnen namelijk voor onrust zorgen tijdens uw vakantie. Wanneer u het iets rustiger aandoet tijdens de laatste week, kunt u alles netjes afronden. Bedenk ook dat u bij terugkomst waarschijnlijk veel scherper bent en sneller werkt, waardoor u net weer wat meer kunt doen ter compensatie. 


4. Telefoon en laptop 

Om de verleiding tot werken zo klein mogelijk te houden, is het thuislaten van de werktelefoon en -laptop heel belangrijk (en ook wel zo gezellig voor het reisgezelschap). Blijft u thuis of ontvangt u werkmails op uw privé telefoon? Schakel dan de meldingen uit, zodat u zorgeloos kunt genieten van uw vakantie. 


5.    Vaste momenten

Binnen sommige functies is het bijna niet mogelijk om voor een langere periode geen contact te hebben met collega’s. Spreek in dat geval vaste werkmomenten af waarin u uw mails beantwoordt en eventueel telefonisch contact heeft. Laat uw collega’s bijvoorbeeld alle vragen verzamelen voor dat moment. Dan is er ook nog een kans dat er inmiddels alweer zaken zijn opgelost. Houd wel vast aan dit moemnt en neem tussendoor geen mailtjes of telefoontjes in behandeling. 

Bron: Frankwatching